U trendu

Pogrebne usluge: Nemamo odborenje porodice Cvijan za davanje informacija o sahrani advokata

Javno komunalno preduzeće (JKP) „Pogrebne usluge“ iz Beograda saopštilo je danas da još nema odobrenje porodice za davanje informacija da li je i kada advokat Vladimir Cvijan sahranjen ili kremiran na nekom od grobalja koje su u nadležnosti tog JKP.

U odgovoru agenciji Beta, „Pogrebne usluge“ navode da ih u tome obavezuje i poštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

„Očuvanje dostojanstva preminulih, kao i uvažavanje osećanja i volje njihovih porodica, jedan je od osnovnih principa poslovanja našeg preduzeća u obavljanju ove veoma delikatne i osetljive delatnosti“, saopštile su „Pogrebne usluge“.

Agencija Beta je proteklih dana u više navrata pokušala da kontaktira članove porodice advokata Cvijana ali nije bilo odgovora na pozive i poruke.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je pre tri godine arhiviralo predmet o smrti advokata Cvijana, nije odgovorilo na pitanja Bete da li je advokat Cvijan ostavio oproštajno pismo, da li je proveravano kretanje advokata na dan smrti i da li je obdukcija, pokazala neke druge značajne nalaze osim nalaza da na telu nije bilo tragova nasilja.

Više tužilaštvo je saopštilo da shodno svojim ovlašćenjima predvidjenim zakonikom o krivičnom postupku, nalaže obdukcije u svakom slučaju kada okolnosti pod kojima je smrt nastupila ne isključuju mogućnost da je smrt nastupila u vezi sa eventualnim izvršenjem krivičnog dela, a obdukcija je obavezna ukoliko je identitet leša nepoznat.

„U praksi su to situacije kada policija obavesti dežurnog zamenika javnog tužioca da je preminulo lice srednje/mladje životne dobi, a čije telo je pronadjeno van njegovog prebivališta ili zdravstvene ustanove, pri čemu poznate činjenice u pogledu zdravstvenog stanja lica ne ukazuju jasno da je smrt posledica njegovog narušenog zdravstvenog stanja ili se radi o dogadjaju koji je posledica pada sa visine, samoubistva, utopljavanja i slično“, saopšteno je iz tužilaštva.

U vezi sa smrću Vladimira Cvijana, dodaje se u saopštenju, dežurni tužilac obavešten je da je 5. januara 2018. godine, na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, na rastojanju od oko sedam metara od obale, zatečen u tom trenutku NN muški leš srednje životne dobi.

„Dežurni tužilac je po službenoj dužnosti naložio obdukciju leša, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti. Nakon dostavljanja izveštaja policije i obdukciomg zapisnika, sa toksikološkim analizama, utvrdjen je identitet preminulog – Vladimir Cvijan (1976), koji je preminuo usled utopljavanja“, navelo je tužilaštvo.

Saopšteno je da na telu pokojnog advokata i bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) nisu pronadjeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, „a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo“.

„Kako nije postojala bilo kakva indicija koja bi ukazivala na izvršenje nekog krivičnog dela, predmet je arhiviran 2018. godine. Više javno tužilaštvo u Beogradu u proseku na mesečnom nivou naloži izmedju 50 i 60 obdukcija u sličnim situacijama, radi utvrdjivanja uzroka smrti i identiteta preminulih lica“, saopšteno je iz tužilaštva.

Prethodnog dana na društvenim mrežama pojavile su se nepotvrdjene informacije da je telo Vladimira Cvijana kremirano 19. januara 2018. godine na groblju Lešće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar