U trendu

Ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću počinje danas

Ponovljeno suđenje nekadašnjim čelnicina Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počinje danas pred Haškim tribunalom.

Oni su nakon prvog suđenja bili oslobođeni svih optužbi ali je žalbeno veće tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi.

Tribunal je saopštio da će im se suditi po istoj optužnici po kojoj se vodio i prvi postupak.

Kako je ranije najavljeno, suđenje če početi u 11:30 sati uvodnim izlaganjem tužilaštva.

Nakon toga optuženi će imati priliku, ako žele, da iznesu svoju odbranu.

Suđenja će se održavati tri puta nedeljeno – utorkom, sredom i četvrtkom, u trajanju od po tri sata dnevno, saopšteno je iz tribunala.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za zločine Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović, visoko rangirani zvaničnici Službe državne bezbednosti (DB) Srbije, bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je imao za cilj prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (BiH) počinjenjem zločina progona, ubistva, deportacija i nehumanih dela.

Prema navodima optužnice, Stanišić i Simatović, delujući pojedinačno i/ili u dogovoru s drugim učesnicima UZP, učestvovali su u UZP tako što su formirali, finansirali i snabdevali specijalne jedinice DB Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina u Hrvatskoj i BiH u periodu od 1. avgusta 1991. do 31. decembra 1995. godine i pružali im podršku.

U maju 2013, Pretresno veće i MKSJ je većinom glasova zaključilo da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za počinjenje zločina koji im se stavljaju na teret i oslobodilo ih svih optužbi, te naložilo da odmah budu pušteni na slobodu.

Žalbeno veće je po žalbi tužilaštva 15. decembra 2015. poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da se Stanišiću i Simatoviću sudi ponovo po svim tačkama optužnice.

Oni negiraju krivična dela za koja su optuženi.

(Tanjug)