U trendu

Porfirije: Manipulacija i zamena teza da Crkva doprinosu nasilju nad ženama

Patrijarh srpski Porfirije odbacio je danas kao „manipulaciju i zamenu teza“ ocene da Srpska pravoslavna crkva (SPC) „doprinosi“ nasilju nad ženama, navodeći da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom a da svaku ženu vidi kao „najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu“.

Porfirije je u pisanoj izjavi naveo da su u danima dok „čitav narod boluje od najstrašnije nesreće, neki ljudi izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, patrijarha i episkopa“.

„Mi se oslanjamo na Hrista, stoga – kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza“, naveo je patrijarh a prenela SPC.

Ocenio je da „živimo u konfuznom vremenu u kome nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna“.

„Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane“, naveo je patrijarh.

Dodao je da Crkva „nikog ne odbacuje“.

„Crkva se moli za sve bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: ‘Samo ti, dijete, radi svoj posao’, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama“, naveo je Porfirije.

Patrijarh je pozvao građane da u četvrtak, 25. maja učestvuju u Spasovdanskoj litiji u Beogradu.

„Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse!“, naveo je patrijarh.

Pojedine opozicione stranke i javne ličnosti prethodnih dana su kritikovale patrijarha Porfirija jer je u jednom govoru o rodno osetljivom jeziku nekoga nazvao „jadnicom“ i „bednicom“, a traženo je i izvinjenje.

Reagovala je SPC koja je saopštila da patrijarh te izjave nije uputio svim ženama, već je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

„Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar