U trendu

Prelević: Nediću je mesto pored serijskog silovatelja

Kada bi u Srbiji postojala pravna država i tužilaštvo bilo nezavisno, generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić danas bi pravio društvo serijskom silovatelju koji je promovisan u „Informeru“, izjavio je advokat Božo Prelević.

Pre pet dana nedeljnik NIN je objavio da se u službenoj belešci MUP-a Srbije navodi da je generalni sekretar Vlade Novak Nedić zaštitio navijače Partizana iz ekipe Veljka Belivuka kada su u oktobru 2018. rasturili klub „Komitet“. Tvrdi se da je Nedić to radio tako što se nagodio s vlasnikom kluba da mu napadači nadoknade štetu, a da on zauzvrat povuče izjavu protiv njih.

Komentarišući to, Prelević je agenciji Beta kazao da je Nedić počinio krivično delo trgovina uticajem i Nedića nazvao „silovateljem države“.

„Tužilaštvo je odmah moralo da utvrdi da li su istiniti navodi iz službane beleške MUP-a. Ako bi se ispostavilo da su ti navodi tačni, onda je nesumnjivo da je Novak Nedić počinio krivično delo trgovine uticajem i on bi morao da se nadje tamo gde je i silovatelj iz Informera. Nedić je počinio značajnije silovanje države nego što je serijski silovatelj dao intervju režimskom tabloidu“, naglasio je Prelević.

Zvanična reakcija Tužilaštva, dodao je, nakon objavljivanja službene beleške MUP-a o Nediću i Belivuku, bilo je intervjuisanje i privodjenje serijskog silovatelja.

„Tako je glavna tema, umesto povezanosti generalnog sekretara Vlade Srbije s kriminalnom grupom Veljka Belivuka, postala privodjenje višestrukog silovatelja nakon njegove promocije u režimskom tabloidu“, ocenio je Prelević.

Po njegovim rečima, niko ne ume da objasni u čemu je krivično delo osudjenog silovatelja koji je dao intervju na poziv novinara i odgovarao na njihova pitanja.

„Afera oko silovatelja je inscenirana da bi se skrenula pažnja javnosti sa službene beleške MUP-a Srbije kojom se potvrdjuje povezanost funkcionera na vlasti s organizovanim kriminalnim grupama. Tužilaštvo je moralo da napravi analizu davanja iskaza o demoliranju kluba ‘Komitet’ i da proveri kako naknadno niko nikog nije prepoznao. Nedić je trgovao svojim uticajem da huligani koji su demolirali ‘Komitet’ ne dobiju kaznu“, istako je Prelević.

Na pitanje Bete kakva je poruka poslata javnosti zvaničnim otkrivanjem povezanosti generalnog sekretara Vlade s jednom od najozloglašenijih kriminalnih grupa, Prelević je rekao da Novak Nedić nije štitio kriminalce u svoje ime i samo za svoj račun.

„Nedić je štitio kriminalce za račun nekoga ko je iznad njega. A taj neko, koga su kriminalci čuvali na inauguraciji, je naručilac tih poslova. Zbog toga tužilaštvo neće pokrenuti istragu protiv Nedića, a i višestruki silovatelj iz tabloida uskoro će biti pušten na slobodu“, kazao je advokat Božo Prelević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar