Presuda za paljenje ambasade SAD u Beogradu 14. novembra

Viši sud u Beogradu zakazao je za 14. novembar objavljivanje presude sedmorici optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga „Kosovo je Srbija“, pošto je danas okončano suđenje.

To će biti druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud zbog nerazumljivosti i protivurečnosti i naložio ponavljanje suđenja.

I na novu presudu tužilaštvo i odbrana će imati pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Tužilaštvo je u završnoj reči na suđenju predložilo sudu da optužene oglasi krivim i osudi po zakonu za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, dok je odbrana tražila oslobađanje od optužbi.

Nakon prvog suđenja, ukinutim delom presude optuženi su bili osuđeni na uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ovom ponovljenom suđenju su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.

Oni su optuženi da su ispred objekta ambasade Sjedinjenih Americkih Država „opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu veceg obima“.

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije „Kosovo je Srbija“, oko 18.30 sati organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga „Kosovo je Srbija“, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i u toku je njeno preispitivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.