Pritvor osumnjičenima za zloupotrebe katastra na Vračaru

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana za troje osumnjičenih za zloupotrebe u katastru u beogradskoj opštini Vračar koji se sumnjiče da su oštetili budžet za pola miliona dinara.
Pritvor je određen za M. Ž, bivšeg šef službe za katastar nepokretnosti u opštini Vračar, D. O, bivšeg stručnog savetnika za geodetske projekte u tom katastaru, i D. A, direktora Privrednog društva Smart plus.

Portparolka suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da im je pritvor određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi mogli uticati na svedoke.

Prethodno je Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu pokrenulo istragu protiv njih troje, kao i protiv J. F, bivšeg referenta u Službi za katastar nepokretnosti opštine Vračar zbog izvrsenja krivicnog dela zloupotreba sluzbenog položaja, rekla je Tanjugu portparolka tužilaštva Tatjana Sekulić.

Policija je nakon hapšenja saopštila da se osumnjičeni, koji su bili zaposleni u Službi za katastar nepokretnosti opštine Vračar, terete da su marta 2017. godine, po prethodnom dogovoru, iskorišćavanjem službenih položaja, uz podstrekavanje osumnjičenog D. A, doneli rešenje kojim je izvršen upis prava svojine u korist preduzeća „Smart plus“ na jednom stambenom objektu na Vračaru.

To su, kako se sumnja, izvršili na osnovu falsifikovanog rešenja o ozakonjenju Sekretarijata za poslove legalizacije objekata.

Sumnja se da je potom D. O. overila prijavni list svojim potpisom, na osnovu čega je doneto rešenje o upisu prava svojine koji je osumnjičena parafirala, a potpisao ga je M. Ž, iako je prema Zakonu o ozakonjenju propisano da nadležni organ po službenoj dužnosti dostavlja elaborat geodetskih radova i primerak pravnosnažnog Rešenja o ozakonjenju organu zaduženom za poslove premera i katastra u roku od tri dana od dana njegove pravnosnažnosti.

Rešenje o upisu prava svojine, kako se sumnja, doneto je i pored toga što falsifikovano rešenje Sekretarijata za poslove legalizacije objekata u sebi sadrži različite brojeve rešenja koji se odnose na dve različite katastarske opštine.

Time su oni pribavili korist preduzeću „Smart plus“ za iznos takse koja se naplaćuje prilikom postupka ozakonjenja objekta i oštetili Grad Beograd i budžet Republike Srbije za 500.000 dinara, saopštila je policija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.