Prva žrtva malih boginja u Srbiji

Dvadesetogodišnji mladić iz Beograda preminuo je u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, saznaje RTS.

To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan.

Od oktobra je u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 630 osoba obolelo od malih boginja, saopštio „Batut“ u utorak, ističući da je u Institutu „Torlak“ laboratorijski potvrđeno 225 slučajeva morbila.

Najviše obolelih mlađe je od pet ili je starije od 30 godina, a 91 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovana je 259 obolelih osoba od malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra.

Od malih boginja u Beogradu obolela je 141 osoba, u Kraljevu 116 osoba, u Nišu 68, u Bujanovcu dvoje, u Smederevskoj Palanci dvoje, u Velikoj Plani petoro, u Bojnik 12 i u Tutinu petoro obolelih.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi malih boginja registrovani su u Subotici (jedan), Preševu (tri), Vranju (dva), Novom Sadu (tri), Kruševcu (jedan), Čačku (jedan), Užicu (jedan), Boru (tri), Leskovcu (tri), Šapcu (jedan) i Negotinu (jedan).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.