U trendu

Radionica za seniore u 'Šumatovačkoj' (FOTO/VIDEO)

Centar za likovno obrazovanje “Šumatovačka” organizovao je radionice vajanja za seniore, odnosno ljude koji su stariji od 60 godina, sa ciljem da se što veći broj zainteresovanih gradjana oproba u ovoj umetnosti.

Stručna saradnica za program Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka Danijela Rančić rekla je da ova ustanova već godinama, od 1948. radi na promociji kulture i umetnosti, pre svega likovne.

„Proširili smo svoju delatnost tako da budemo ne samo škola koja priprema mladje ljude za umetničke srednje škole i fakultete, već i za sve one ljude koji su zainteresovani da učestvuju na nivou hobija, da se bave umetnošću kao delatnošću koja ispunjava njihovo slobodno vreme.“

Milan Kulić je završio Akademiju likovnih umetnosti, profesionalni je vajar i drži časove radionice vajanja u „Šumatovačkoj“. Za starije polaznike kaže da im u početku treba hrabrosti da se prijave, ali da medju njima ima dosta talentovanih.

“Seniori prosto imaju već jedno veliko životno iskustvo koje im ovde na radionici vajanja omogućava drugačije pristupe, drugačije shvatanje i razmišljanje o tome šta bi želeli da postignu i kako bi želeli da izgleda neki njihov produkt koji će napraviti u okviru nove radionice vajanja. Uglavnom su to neke individualne ideje koje oni nose iz života i iz svog iskustva koje im svakako pomaže, a nikako ne odmaže.

Prema rečima polaznika, radionica je edukativna i pomaže im da ispune svoje slobodno vreme i kreativno se izraze.

Penzionerka Rada Stalevski kaze da za ovaj centar zna dugo. „Jako sam zahvalna ne samo njima već svim institucijama koje se nekad sete penzionera i organizuju ovako nešto lepo za njega. Kreativnost je dobra za svakoga ali mi penzioneri imamo najviše vremena.“

Branko Vasiljević je slikar već trideset godina. „Mogu da kažem da radim nešto što zavisi samo od mene, što nije kolektivni rezultat, da ne pišem ja a drugi da potpisuju. Počeo sam od slikanja gde je ideja moja i gde je završetak moj. Ovoga puta mi se ispunila želja da se pozivom u Šumatovačku ulicu, okušam u trodimenzionalnom prikazu modela.”

Program je besplatan za sve polaznike, a do sada su organizovane i radionice fotografije, slikanja, crtanja, ikonopisanja, kaligrafije i drugih.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar