U trendu

Rebić: Bivši načelnik UKP Beograd odavao službenu tajnu

Bivši načelnik Kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić uhapšen je zbog sumnji da je odavao službenu tajnu, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Rebić je gostujući na TV Prva kazao da nema dodatnih informacija, s obzirom da istragu vodi Sektor unutrašnje kontrole, koji je pod direktnom nadležnošću ministra unutrašnjih poslova.

Povodom ubistva mladje osobe koje se sinoć desilo u Kragujevcu, Rebić je rekao da je žrtva od ranije poznata policiji, odnosno da je povezivan sa trgovinom drogom.

„Pretpostavljamo da je to razlog ubistva. (Policija) pregleda kamere, vršimo razgovore, i verujem da će i to ubistvo, kao i druga, biti ubrzo rasvetljeno“, rekao je Rebić.

Usled policijskih saznanja da su delovi kriminalne grupe vodje navijača Veljka Belivuka planirali delovanje tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, Rebić je kazao da su nadležni podigli nivo priprema za tu manifestaciju na najviši nivo, kao i da su elitne jedinice vojske bile uključene u sprečavanje potencijalnih akcija.
„Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je odlučio da se pojavi… Oni su verovatno i zbog toga odustali od bilo kakvog delovanja (tokom svečanosti)“, rekao je direktor policije, dodajući da će institucije tek utvrditi za koga je bio namenjen snajper oduzet od Belivukove grupe.

Rebić je dodao i da će istraga utvrditi da li se iza rešetaka nalaze svi ljudi povezani sa tom kriminalnom grupom, naveo je da je prethodnih meseci praćeno mnogo bezbednosno interesantnih osoba i da je na tome radila Bezbednosno-informativna agencija.

Kako navodi, analizirani su podaci o saradnji i sukobu više kriminalnih klanova, kao i da su podaci prikupljani i u drugim državama.

„(Sumnjamo) da je oko 70 osoba pralo pare (za Belivuka). Na policiji je sada da preseče kanale i dokaže da je novac kojim posluju (njihove firme) upumpan pranjem novca stečenim trgovinom narkoticima. Ta se imovina onda oduzima. Znate, neko može, hipotetički, da sedi 30 godina u zatvoru, a da njegove firme nastave da uvećavaju bogatstvo. Nadamo se da će pravosnažnim presudama oduzeti tu imovinu“, rekao je Rebić.

On nije želeo da iznese detalje povodom hapšenja dvojice pripadnika MUP-a, koji su privedeni zbog sumnje da prilikom pretresa stana uhapšenog Belivuka, namerno nisu pronašli dokaze, ali je naveo da je sada sve na tužilaštvu i da će oni biti procesuirani.

List „Politika“ prethodno je naveo da su radi o snimcima koje su ranije napravili predstavnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.