U trendu

Rezultati DNK tokom dana, fizička zaštita nije dovoljna

Službe MUP-a u toku dana imaće rezultate DNK analize sa oružja nađenog u blizini porodične kuće premijera, ali zbog dalje istrage neće odmah biti poznati javnosti, rekao je zamenik načelnika Nacionalnog kriminalistickog centra Dragan Mijović.

On je pojasnio da je bitno za tragove, koji treba da dobiju status materijalnih dokaza, ne samo da se otkriju, već i momenat kada će da se obelodane javnosti.

„Policija ima prednost u odnosu na počinioce tako što dolazi do tragova, ako se objavi prerano policija gubi tu prednost. Počinioci mogu da utiču na svedoke, unište dokaze“, rekao je Mijović. On je pojasnio da se ispitivanja još rade, da je dopuna uviđaja bila juče, a da je uviđaj započeo u subotu po mraku, te da forenzičari traže sve što može da ukaže na počinioce, a to su otisci, DNK materijal…

Bivši direktor BIA Andreja Savić kaže da nije smelo da se dogodi da se takav arsenal naoružanja nađe u blizini kuće visokog državnog funcionera, te da to ukazuje na ozbiljne propuste službi bezbednosti.

„Ne može se samo fizičkom zaštitom ostvariti bezbednost štićenih ličnosti . Ključ svega je u prikupljanju obaveštajnih i kontraobaveštajnih podataka. Ako nemate obaveštajne podatke vi ste u problemu. Treba doći do namera počinioca“, naglašava Savić.

Dodaje da je takav arsenal oružja ozbiljan signal, te da stvari ne treba potceniti već slucaj treba istražiti do kraja. On kaže da je poslednjih godina primetna razgradnja nacionalnog sistema bezbednosti, te primećuje da je Srbija u procesu pridruživanja i otvorenosti zaboravila na nacionalne interese.

„Posle 2000. godine imali smo snažna nastojanja zemalja sa zapada koje su sugerisale da idemo ka ukidanju pojedinih službi bezbednosti“, pojašnjava on.

Dodaje da najviši državni funkcioneri treba da koriste rezidencije zbog bezbednosti, a time se i službama koje ih štite olakšava posao. Podseća da i bivši premijer Vojislav Koštunici nije želeo da se iseli iz porodičnog stana u centru Beograda, te ponavlja da se štićenim licima u centru grada jednostavno ne može obezbediti visok stepen zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.