U trendu

Rustem Mustafa Remi dobio poziv za ispitivanje u Hagu

Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant „Operativne zone OVK“ u Lapu i bivši poslanik Skupštine Kosova je bivši komandant OVK i poslanik Skupštine Kosova koji će se 14 januara pojaviti pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu, saopštio je njegov advokat Arianit Koci.

„Sa ovlašćenjem mog klijenta, Rustema Mustafe, obaveštavam da je on primio poziv da se 14. januara pojavi pred Kancelarijom Specijalnog tućilaštva Kosova u Hagu. To je poziv za davanje izjave“, kazao je Koci, prenosi portal koha.net.

Advokat je rekao da je Mustafa spreman da se dobrovoljno pojavi i spreman je da objasni sve okolnosti o kojima Specijalno tužilaštvo vodi istragu.

„To su sva saznanja koja imamo do sada. Uljudno molimo novinare da ne kontaktiraju gospodina Mustafu u vezi s ovim pitanjem“, kazao je Koci.

Mustafu je ranije pravosnažno Osnovni sud u Prištini osudio na četiri godina zatvora zbog ratnih zločine koja tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo je početkom decembra na ispitivanje tri bivša oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), medju kojima je i jedan bivši poslanik Skupštine Kosova, preneo je ranije danas portal gazetaexpress.com.

Portal je naveo da je identitet tih osoba poznati redakciji.

U odgovoru na pitanje redakcije portala, iz kancelarije Specijalnog tužioca Džeka Smita je navedeno da ne daju informacije o slučajevima koji su u toku, niti daje informacije o vremenu kada bi mogle da budu podignute moguće optužnice.

Televizija KTV javlja da ima informacije da su istražitelji Specijalnog tužilaštva bili na Kosovu i pregovarali o mogućoj predaji osumnjičenog bivšeg poslanika Skupštine Kosova.

„Ima izgleda da se u januaru postigne sporazum i da se on vrlo brzo dobrovoljno preda“, javlja KTV.

Prištinski portal je preneo da je bivši poslanik koji je navodno dobio poziv tužilaštva, odbio da odgovara na pitanja redakcije gazetaexpress.com.

Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo su institucije koje su formirane zakonom usvojenim u Skupštini Kosova 2015. godine kao rezultat izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija koji je 2011. godine prihvaćen kao dokument Saveta Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.