U trendu

SAD označile Veselinovića i Radoičića za pripadnike organizovane kriminalne grupe

 Ministarstvo finansija SAD saopštilo je danas da je označilo više osoba iz Srbije, uključujući kontroverzne biznismene Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, za pripadnike kriminalne grupe povezane sa transnacionalnim organizovanim kriminalom.

Uz Zvonka Veselinovića i Radoičića, na meti Kancelarije Ministarstva finansija SAD za kontrolu strane imovine (OFAC) našli su se i Veselinovićev brat Žarko, kao i Željko Bojić i Marko Rosić.

U saopštenju se navodi da je Zvonko Veselinović „lider organizovane kriminalne grupe Zvonka Veselinovića“ i „jedna od najozloglašenijih ličnosti na Kosovu povezanih sa korupcijom“.

„Organizovana kriminalna grupa Zvonka Veselinovića umešana je u šemu podmićivanja velikog obima, sa kosovskim i srpskim bezbednosnim zvaničnicima koji joj olakšavaju nelegalnu trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem izmedju Kosova i Srbije“, navodi Ministarstvo finansija SAD.

Članovi grupe su, kako se navodi, „u dosluhu sa različitim političarima u nekoliko dogovora na obostranu korist, uključujući podmićivanje kosovskih carinskih zvaničnika početkom 2019. godine, kako bi omogućili siguran prolaz krijumčarima izmedju Srbije i Kosova, kao i drugi slučaj podmićivanja kosovskih carinskih zvaničnika krajem 2017. godine“.

„Od kraja 2017. godine Zvonko i Žarko Veselinović su imali dogovore sa političarima da pomognu pobedu njihove partije na izborima, da obezbede političke pobede njihovih kandidata i da opskrbe kandidate velikim sumama novca“, navodi se.

Zauzvrat, ti političari bi, kako se navodi, „omogućili braći kontrolu nad odredjenim oblastima za njihovo poslovanje, gde su mogli da se bave nelegalnim poslovnim aktivnostima bez mešanja srpskih vlasti, a pružali bi i poslovne informacije kako bi podržali ulaganja braće“.

Političari bi, kako se dodaje, „nagradili braću Veselinović radeći na tome da im obezbede najbolje infrastrukturne ugovore“.

Od kraja 2017. godine, Zvonko i Žarko Veselinović su „davali donacije kako bi oprali novac stečen u kriminalnim aktivnostima“, navodi se.

„Žarko je bio jedan od vođa u organizovanoj kriminalnoj grupi Zvonka Veselinovića, učestvujući sa bratom i organizovanom kriminalnom grupom u aktivnostima krijumčarenja, nasilnih zastrašivanja kompanija, njihovim gradjevinskim i infrastrukturnim projektima, i u projektima razvoja telekomunikacija“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su Veselinović i njegova grupa bili optuženi za navodnu umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića, u januaru 2018. godine.

„Veselinović i njegovi saradnici u organizovanoj kriminalnoj grupi, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić, imenovani su u optužnici za ubistvo, a svako od njih je u atentatu odigrao ulogu za kriminalnu grupu“, navodi se.

OFAC je danas označila 16 pojedinaca i 24 entiteta u nekoliko zemalja Evrope i Zapadne hemisfere, prema izvršnom nalogu 13818, na čijoj meti umešani u korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)