U trendu

SafeJournalists osudili pretnje novinaru zbog kritičkog teksta o izjavi patrijarha SPC o ženama

Mreža „SafeJournalists“ je danas saopštila da od policije i Tužilaštva zahteva da nađu osobe koje su pretile novinaru Nikoli Krstiću zbog teksta u listu Danas u kojem je kritikovao izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija o ženama.

Dobio je mnogobrojne pretnje na društvenim mrežama u kojima se navodi da Krstić treba da „visi na banderi“ i da takve „treba istrebiti“.

„Ono što posebno zabrinjava je što su pretnje usledile nakon teksta o SPC i kritike govora Patrijarha u kojem se žene nazivaju ‘jadnicama’, gde se samo pokazuje da kao društvo nismo spremni za kritiku. Ne treba zaboraviti i da je pre par dan jedan dnevni list prekinuo saradnju sa spisateljicom Biljanom Srbljanović zbog teksta o patrijarhu“, navodi se u saopštenju.

Mreža „SafeJournalists“ koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pozvala je sve učesnike u javnom prostoru „da se uzdrže od targetiranja novinara i svih ostalih koji na kritički način pišu o temama od javnog interesa“, a predstavnike vlasti „da osude ovakve pretnje i kampanje i na taj način jasno pošalju poruku da je takvo ponašanje nedozvoljeno“.

U saopštenju se ukazuje da je „svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, i da će mreža „SafeJournalists“ obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.