U trendu

Skandal u zdravstvu: tablete za mršavljenje ubile 2.000 ljudi

Suđenjem za ubistvo i prevaru nastojaće da se razjasni Å¡ta se tačno događalo u francuskoj farmaceutskoj industriji. Na optuÅŸeničkoj klupi nalazi se Servier, jedna od najvećih i najmoćnijih privatnih laboratorija koja je optuÅŸena za prikrivanje nuspojava nekad Å¡iroko rasprostranjenog leka Mediator. Osim farmaceutske kompanije, na optuÅŸeničkoj klupi naći će se i francuska drÅŸavna regulatorna agencija koju se tereti da nije dovoljno učinila kako bi se sprečila smrt i trajna oÅ¡tećenja pacijenata, piÅ¡e Gardijan.

Smrtonosna tableta Mediator prepisivala se dijabetičarima s prekomernom teşinom, ali i zdravim şenama koje su şelele da smršaju jer su te tablete smanjivale apetit.

U periodu između 1976. i 2009. godine lek je koristilo oko 5 miliona osoba, uprkos činjenici da se sumnjalo da uzrokuje srčane smetnje i smetnje u radu pluća. Ministarstvo zdravlja otkrilo je da je najmanje 500 ljudi koji su uzimali Mediator umrlo zbog problema sa srčanim zaliscima u Francuskoj, prema nekim drugim procenama doktora smatra se da je reč o oko 2000 ljudi. JoÅ¡ dodatne hiljade osoba i danas ÅŸive sa srčanim problemima.

Neke şene, koje su bile zdrave, kad su počele da uzimaju lek počele su da imaju problema prilikom penjanja uz stepenice, ali su im ostali i trajni kardiovaskularni problemi koji su im ograničili kvalitet şivota.

Servier je do sada platio skoro 132 miliona evra odšteta.

Suđenjem bi se trebalo utvrditi zbog čega je lek bio toliko dugo na trÅŸiÅ¡tu u Francuskoj. Advokati oÅ¡tećenih pacijenata i porodice umrlih tvrde da je Servier namerno obmanjivao pacijente, a da vlasti nisu reagovale. Proizvođač lekova je optuÅŸen da je time zaradio najmanje milijardu evra ali i da je znao za nuspojave leka.

Francuskoj nacionalnoj agenciji za sigurnost lekova (Agence National de Sécurité du Médicament) sudi se jer se nije potrudila dovoljno da proveri lek. Optuşena je da je sporo delovala i da je bila u bliskim odnosima sa farmaceutskim kompanijama.

Iz agencije su rekli kako će sarađivati tokom suđenja i da se sad pridrÅŸavaju stroÅŸih etičkih pravila.

Priča je izašla na videlo kad je 2007. godine pulmolog Iren Frankon iz bolnice Britani proučavajući zdravstvene kartone pacijenata uočila vezu između leka Mediator i oštećenja pluća i srca.

„Suđenje dolazi kao ogromno olakÅ¡anje. Napokon ćemo dočekati kraj ovog nedopustivog skandala. Ovaj takozvani lek je ustvari otrov“, rekla je Frankon.

Lek nije povučen s trşišta sve do 2009. godine, dve godine nakon što je Frankon obavestila javnost o svojim saznanjima, godinama nakon što je lek povučen iz Španije i Italije. U Velikoj Britaniji i SAD nikad nije ni dobio dozvolu za prodaju.

U Francuskoj optuÅŸnici dugoj 677 stranica stoji kako je Servier odgovoran za dugoročnu prevaru jer je „namerno prikrio stvarne karakteristike leka“ od sedamdesetih godina, sakrio medicinske studije koje su bile negativne po lek.

Ovaj skandal potresa Francusku već više od decenije pa je izazvao političku raspravu o regulaciji lekova i lobističkoj moći farmaceutskih kompanija u Francuskoj, koja je jedna od zemalja Evrope s najvišim brojem konzumiranja lekova.

Na optuÅŸeničkoj klupi naći će se 21 osoba, a s druge strane viÅ¡e od 2600 oÅ¡tećenih osoba pa se predviđa da će suđenje trajati Å¡est meseci, Å¡to ga čini jednim od najvećih slučajeva u poslednjih nekoliko decenija.

Zbog opsega i duÅŸine trajanja upoređuje se sa suđenjem bivÅ¡em policijskom Å¡efu Morisu Paponu koji je 1997. godine osuđen zbog svoje uloge u slanju 1700 Jevreja u nacističke logore u periodu od 1942. do 1944. godine.

Trebalo je više od deset godina da slučaj dođe do suda.

„Činjenica da suđenje napokon počinje je samo po sebi već pobeda za ÅŸrtve“, rekao je advokat Čarls Åœozep-Odin, koji zastupa 250 tuÅŸitelja, prenosi Indeks.

Iz Serviera se brane kako nisu lagali o efektima lečenja i da se nadaju da će pokazati kako nisu delovali protiv interesa pacijenata.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.