Skandalozna izjava: Ubistvo Olivera Ivanovića možda baš ono što je Kosovu bilo potrebno

Profesor na vašingtonskom Džons Hopkins Univerzitetu, Edvard P. Džozef, analizirao je ubistvo Olivera Ivanovića u autorskom tekstu za Forin polisi pod naslovom „Ubistvo bi moglo da bude baš ono što je Kosovu bilo potrebno“.

U tekstu objavljenom na sajtu američkog časopisa u rubrici posvećenoj ličnim stavovima i pogledima, Dzozef navodi da su na Olivera Ivanovića, kojeg naziva dugogodišnjim liderom srpske zajednice na Kosovu, atentat izvršile „najverovatnije moćni kriminalni elementi“, koji, kaže, bujaju „na severu, gde vlada bezakonje“.

Ta tragedija bi, smatra američki analitičar, „mogla da bude podsticaj za trajni mir na Kosovu“.

On navodi da Beograd tvrdoglavo i dalje gaji iluziju da može da odvoji sever od „svoje bivše, otcepljene pokrajine“.

Srbija i region su, po njegovom mišljenju, taoci te iluzije, koja, istovremeno, otvara vrata Rusiji da odvlači Srbiju od napora na približavanju Evropskoj uniji.

„I ta iluzija o Kosovu dovela je do ubistva Ivanovića“, kaže Džozef, i, nakon podsećanja na genezu kosovskog problema počev od 1999. godine, navodi da Beograd insistira na zajednici srpskih opština, dok Albanci strahuju da je to samo način da se sever Kosova odvoji.

Kosovski Albanci su, zaključuje Džozef, „partneri“ Srbiji u istoj toj iluziji.

„Albanske stranke, odbijajući da razmotre to da su Albanci mogli da počine zločine nad Srbima, nastavljaju da se suprotstavljaju novoustanovljenom specijalnom sudu za ratne zločine. Uz to, najbrojnija stranka u kosovskom parlamentu Samoopredeljenje glasno zastupa uniju s Albanijom“, navodi Džozef.

On istovremeno upozorava da bi eventualna podela Kosova automatski podstakla secesionističke pretenzije Srba i Hrvata u Bosni i Hercgovini.

„Ubistvo Ivanovića je prilika da se konačno razbije ta zavodljiva, ali opasna iluzija o odvajanju teritorije“, ocenjuje Džozef.

On, međutim, misli da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, neće moći sami da postignu kompromis.

„Niti će to moći Evropska unija, kojoj Albanci ne veruju, a Srbi je ne cene“, ocenjuje vašingtonski profesor i tvrdi da „samo SAD imaju moć da okupe Brisel, Beograd i Prištinu oko sporazuma koji omogućava da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, a da se istovremeno dozvoli Srbiji da napreduje ka ulasku u EU“.

Vašington ne može više da priušti sebi da kosovsko pitanje daje Evropljanima kao „podugovaračima“, imajući u vidu „rusku pretnju“.

(Tanjug)

4 komentara
 1. milan

  Cim taj zapadni olos umesa prste u nesto to je propalo.Tu nema napretka i stabilnosti.Naprotiv oni su ti inicijatori loseg.Neznam zasto Srbija ne potegne pitanje indijanaca u toj okupiranoj zemlji.Pa Kalifornija… Ili zasto uopste idemo na „razgovor“ oko juzne Srbije?Ko je tu izdajica i ko za koga radi.Vucic je bosanski imbecil ali nemojmo mi narode Srpski da nasedamo na provokacije istog. Vreme radi za nas.Uskoro ce biti haos u EU.Nisam prorok ali videcete. Siptara na jugu nece biti max za 15 god.Nemogu sahraniti mrtve od kancera i drugih bolesti koji su im doneli zapadni“prijatelji“.Neshvatljivo je da su toliko glupi ili kao i Srpski Narod znaju ali nemogu nista promeniti.

 2. Sekula

  A fašisti tvrdoglavo gaje iluziju da mogu Kosovo da nasele Albancima i da ga otcepe od Srbije?

 3. plavi duh

  Izjava je monstruozna, a analiza pokušava da opravda neviđeno arogantno ponašanje SAD koje decenijama ,,dave“ svet.

 4. goran manic

  Izjava je neprimerena ali je politička analiza korektna.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike