Slučaj Taton: „Videla sam mladića kako skače i pada u prolaz“

Vlasnica frizerskog salona na Obilićevom vencu Svetlana Bubanja Bjelić izjavila je danas u Višem sudu u Beogradu da je u toku sukoba navijača Patizana i Tuluza 17. septembra 2009. godine videla kako Bris Taton skače u prolaz između stepeništa i garaže i odmah nakon toga pozvala hitnu pomoć.

Ona je svedočeći na ponovljenom suđenju jednom od vođa navijača „Partizana“ Đorđu Preliću, rekla da je prizor koji je videla bio strašan i da je mladiću glava bila sva okrvavljena.

Posvedočila je da je odmah pozvala hitnu pomoć, a na audio snimku tog razgovora, koji je preslušan na suđenju se čuje kako izgovara „dečko je skočio, pao, pao sa zida od 20 metara dođite što pre možete“.

Potom je, kako je navela, otrčala do patrole policije koja je bila u ulici Maršla Birjuzova i rekla im šta se dogodilo, ali da oni nisu reagovali. Navela je i da je videla da je radnik Parking servisa prišao mladiću i pridigao ga u sedeći položaj.

Bubanja, koja nije svedočila tokom suđenja Preliću u odsustvu i ostalim okrivljenim za prebijanje Tatona na smrt, prvi put je pred sudom saslušana 2013, nakon što su njima presude već postale pravosnažne.

Tada je saslušana bez prisustva javnosti, u okviru izviđajnih radnji po vanrednom pravom leku – zahtevu za ponavljanje krivičnog postupka koji su podneli branioci dvojice okrivljenih, mada je taj zahtev pravosnažno odbijen u aprilu 2015. godine jer su i Viši i Apelacioni sud u Beogradu zaključili da njen iskaz nije od uticaja na donošenje drugačije presude.

Na današnjem suđenju saslušana su i tri svedoka iz Hitne pomoći, doktor, tehničar i vozač. Oni su rekli da su u vreme poziva bili u Sarajevskoj ulici i da su po dolasku zatekli okrvavljenog mladića u sedećem položaju. Mladić je, prema njihovom svedočenju, bio priseban i nešto im je govorio na francuskom ali ga nisu razumeli. Sve troje je posvedočilo da su u tom trenutku bili fokusirani na pacijenta te da nisu obraćali pažnju da dešavanja u okolini.

Inspektor Beogradske policije Dragan Jović takođe je saslušan danas, i u svom svedočenju je naveo da je policija na uviđaj stigla oko dva i po sata nakon incidenta. Iako u policijskim zapisnicima piše da je Prelića tog dana saslušala policija Jović je tvrdio da Prelić nije saslušavan.

Dvoje zaštićenih svedoka koji su bili najavljeni za danas, nisu došli na suđenje. Jednom nije nađen na prijavljenoj adresi a drugi živi u inostranstvu.

Prelić je u junu 2014. godine izručen Srbiji iz Španije nakon višegodišnjeg bekstva, pa mu je zbog presude od 15 godina zatvora u njegovom odsustvu, odobreno ponavljanje suđenja samo u odnosu na njega.

On je na početku ovog postupka negirao bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije učestvao u tuči.

Prelić je po srpskoj poternici u februaru 2013. godine u blizini Barselone posle višegodišnjeg skrivanja, pošto je iz Srbije pobegao odmah po incidentu, i nalazi se u pritvoru.

Suđenje se, za sad, ponovlja samo u odnosu na Prelića, mada u narednom periodu može da se očekuje da se suđenje ponovi i za Dejana Puzigaću – poslednjeg optuženog koji je bio u bekstvu, a uhapšen je sredinom septembra 2015. godine u Atini i čeka odluku grčkih vlasti o izručenju Srbiji.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

Dejan Puzigaća je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.