Srbija će francuskim organima dostaviti sve što je neophodno za „slučaj Haradinaj“

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da još nije stigao zvanični dopis francuskih organa šta Srbija treba ponovo da im dostavi, ali da se to uglavnom odnosi na to koje su zakonske odredbe važile u trenutku izvršenja krivičnih dela koje se Ramušu Haradinaju stavljaju na teret.

Srbija će, dodala je, dostaviti sve što je neophodno da bi francuski organi mogli da donesu odluku 6. aprila.

„Još uvek nismo zvaničo dobili dopis francuskih organa šta Srbija treba ponovo da dostavi, ali na osnovu onoga što smo imali prilike da čujemo, više se odnosi na proceduralni postupak i zakosnke odredbe srpskog prava, odnosno koje su zakonske odredbe važile u trenutku izvršenja krivičnih dela koje mu se stavljaju na teret, kao i procesni zakoni koji su važili u vreme pokretanja postupka“, rekla je Kuburović gostujući na TV Pink.

Ona je navela da dokazi koji su dostavljeni francuskim organima, nisu novi u smislu da su nadležni organi prikupljali nešto u međuvremenu, već dokazi kojima pravosudni organi Srbije raspolažu od 2000. godine.

„Mi smo uputili molbu sa izručenje sa svim onim što je neophodno u skladu sa Evropskom konvencijom za ekstradiciju. Međutim, kako su se pojavile sumnje da li je reč o istim događajima koji su se vodili pred Haškim tribunalom, gde je Haradinaj bio oslobođen, smatrali smo da je neophodno da ukažemo na osnovu dokaza da se ne radi o istim događajima, već o onima iz 1999. godine“, rekla je Kuburović.

Dodala je da je dostavljena i presuda Haškog tribunala, kako bi mogla da se napravi analiza i utvrdi da se ne radi o istim događajima za koje mu je već suđeno.

Kuburović je istakla da postoje svedoci, kao i da je spisak svedoka dostavljen francuskim organima, s tim što postoje oni koji imaju status posebno osetljivih svedoka.

„Ali nije samo reč o izjavama svedoka, postoje i drugi materijalni dokazi“, podvukla je Kuburović.

Ukoliko Haradinaj bude izručen Srbiji, sledi postupak pred Tužilaštvom za ratne zločine i Posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda, dodala je ministarka.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za izručenje s pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.