U trendu

Srbija ne sme da dozvoli još jedno ubistvo premijera

Srbija ne sme da dozvoli da joj se još jednom dogodi ubistvo premijera, izjavio je danas profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić i dodao da pripremljeno oružje, poput „zolje“, ukazuje na tačno određeni scenario atentata.

Dragišić je ocenio da pronađeno oružje u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića u Jajincima govori o pripremi atentata i da je to vest koju posebno službe bezbednosti u Srbiji moraju ozbiljno da shvate.

On smatra da je to možda, i prilika, s obzirom na poslednja dešavanja i otkrivenu špijunsku aferu u Crnoj Gori, da se te službe „protresu“ i dodaje da bi bio veoma uplašen ukoliko bi se ispostavilo da su građani prijavili sumnjivi automobil.

„Bio bih uplašen ako je ovaj slučaj otkriven slučajno, ako je neki građanin primetio pa prijavio, nadam se da su naše službe došle do tog automobila i oružja i zato se mora zaseći mnogo dublje. Oni koji su pripremali atentat moraju da se suoče sa ozbiljnim kaznama, oni koji su ga organizovali, finansirali, moraju biti privedeni i to mora biti pravi udarac za njih“, naglasio je Dragišić za Pink.

Dragišić ipak tvrdi da u MUP i BIA postoje izuzetni stručnjaci koji su sposobni ta utvrde istinu u vezi tog događaja.

On je podsetio na ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003. godine i ukazao na određene sličnosti – mesto gde je pronadeno naoružanje, vrstu i količinu i ponovio da je upravo sada prilika da se izvrši evaluacija službi bezbednosti.

Na pitanje da li je reč o „sačekuši“, Dragišić je odgovorio da, ako se ima u vidu gde se vozilo nalazilo i koje je naoružanje bilo – ručne bombe, zolja, kalašnjikov, to ukazuje da je oružje bilo spremljeno za određeni scenario atentata.

„Trebalo je zoljom napasti blindirano vozilo u kojem se nalazi premijer, apešadijsko naoružanja i bombe bili su za napad na pratnju“, rekao je on, a na konstataciju da „zolja“ ne može lako da se nabavi na crnom tržištu, kaže:

„Kada je Balkan u pitanju, organizovane kriminalne grupe raspolažu većim sredstvima nego države i njima nije problem da nabave zolju. To su mogle da urade ili organizovane kriminalne grupe ili neke obaveštajne sluzbe, a najverovatnije sprega jednih i drugih“.

Ukazujući na, kako je rekao, haos u kojem se Srbija našla posle atentata na Đinđića, Dragišić je rekao da zemlja danas ide dobrim koracima ka EU, ekonomski se opravlja, sa svih strana stižu pohvale za ono što radi i zato bi bila katastrofa ukoliko bi se sada na tom putu zaustavila .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.