U trendu

Srbija neće postati prihvatni centar za azilante

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija neće da postane prihvatni centar za milione azilanata, ali da će oni koji prolaze preko njene teritorije biti zbrinuti po najvišim standardima.

„Ovo je problem koji mora da reši EU, koji mora da reši međunarodna zajednica. Duguju nam mnogo pomoći. Mnogo više saosećanja i pomoći i tim ljudima i nama“, rekao je Vulin je novinarima u Palati Srbije.

Po njegovim rečima, migranti idu svojim putem i cilj im nije da ostanu u Srbiji.

Vulin je naglasio da Srbija ne gradi prihvatni centar u Kanjiži, kod granice s Mađarskom, već mesto gde će ljudi koji se vraćaju iz Mađarske biti zbrinuti, zdravstveno pregledani, „da uradimo odgovarajuću papirologiju“.

„Mi ne bismo želeli da pravimo nikakav smeštaj na granici sa Mađarskom, da to ne bi bilo protumačeno kao da mi pokušavamo da svoj problem prebacimo Mađarskoj. To nije opravdanje za zid“, naveo je on.

Vulin je rekao da se u Subotici, na prostoru Stare ciglane, priprema smeštaj za migrante i da je lokalna vlast obećala da će biti omogućeno da se postave tuševi i toaleti.

„Ne budemo li to uradili, onda ćemo ih gledati po svakom parku, i onda ćemo se sutra pitati zašto ih ima ovde i zašto ne možemo da šetamo decu parkovima. Onda ćemo se pitati da li ima ili nema zaraze. Kada je država organizovana, kao što jeste, onda takvih stvari nema“, ocenio je ministar.

Po njegovim rečima, ono što radi Srbija je mnogo više od onoga što radi bilo koja zemlja u kojoj se nalaze migranti.

„Bilo je otpora u Preševu, Kanjiži, Zaječaru, pa i u Beogradu, ali, kao što vidite, prevazilazimo te probleme“, kazao je Vulin i dodao da je razgovor jedino rešenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.