U trendu

Srpski alpinista nije nastradao nesrećnim slučajem?

Italijansko državno tužilaštvo u Udinama otvorilo je istragu o nesreći na planini Kanin u Julijskim Alpima, u kojoj je u nedelju poginuo srpski alpinista Aleksandar Džavović (31), a još dvoje srpskih aplinista teško povređeno.

To je za list „Gazetino“ iz Udina potvrdio tamošnji glavni tužilac Antonio de Nikolo koji je naveo da je otvorena istraga o ubistvu iz nehata. U slučaju koji vodi tužilteljka Lučija Tercarijol osumnjičen je jedan od dvojice teško povređenih koji se u grupi od 11 srpskih alpinista nalazio na izletu u Alpima.

Kako prenosi italijanski list, on je bio prvi u grupi prilikom uspona i bio vezan konopcem za sve ostale, a prema prvoj rekonstrukciji onoga što se događalo odbio je da posluša vođu ekspedicije i zaustavi se kako bi se proverilo da li je bezbedno nastaviti uspon na planini koja je u ovo doba godine i dalje pod snegom.

„Radi se o privremenim nalazima koji moraju da budu provereni tokom istrage“, naglasio je De Nikolo i dodao da je u planinarskim nesrećama krivična odgovornost izazvana nepažnjom ista kao i kod sabraćajnih udesa.

Italijanski list navodi da se teško povređeni alpinista i dalje na intenzivnoj nezi u bolnici u Udinama.

(Tanjug)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.