U trendu

Šta je uzrok? Masovan pomor životinja kod Vršca

Leševi oko 70 životinja pronađeni su poslednja dva dana kod Vršca, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pretpostavlja da je uzrok uginuća životinja trovanje od semena pšenice sa obližnje njive.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navelo je na svom Fejsbuk nalogu da su pronađeni ostaci 55 golubova, šest gugutki, jedne zebe, šest koza i jedne mačke.

„Prema rečima meštana stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su druge životinje. Opravdana je bojazan da će u narednim danima biti još uginuća“, navodi se na Fejsbuk nalogu tog udruženja.

Pretpostavljaju da je uzrok uginuća životinja trovanje od semena pšenice sa obližnje njive koje je, kažu, protivzakonito tretirano karbofuranom.

Navode i da se na celoj površini njive jasno uočavaju zrna pšenice koja su prebojena roze bojom.

Kažu da je tim Društva izašao na teren i o slučaju obavestio policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Na terenu su bili i službenici policije i predstavnici Lovačkog udruženja iz Vršca, a sutra će postupati ostale institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar