Sutra počinje ponovljeno sudjenje Miškoviću za pomaganje u utaji poreza

Ponovljeno sudjenje biznismenu i vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, kome se sudi za pomaganje u poreskoj utaji, počeće sutra pred posebnim odeljenjem Višeg suda za organizovani kriminal u Beogradu.

Ročište je zakazano za 30. i 31. oktobar od 14.30.

Viši sud je doneo rešenje o spajanju postupka protiv Miškovića, Mila Djuraškovića i drugih koji se terete za poresku utaju, odnosno zloupotrebu položaja odgovornog lica i poresku utaju.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal odbacilo je kao neosnovan predlog branioca Miroslava Miškovića, da se to odeljenje oglasi nenadležnim, imajući u vidu da su prethodno navedeni krivični postupci spojeni i da se vodi jedinstveni postupak.

Apelacioni sud u Beogradu ranije je jednoglasno potvrdio prvostepenu presudu u delu u kojem je vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković oslobodjen optužbe da je bio saizvršilac u zloupotrebi službenog položaja, dok je prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno sudjenje u delu u kojem je osudjen zbog pomaganja u poreskoj utaji u putarskim preduzećima.

Slučaj je vraćen na ponovno sudjenje jer je prema oceni Apelacionog suda „prvostepena presuda (u osudjujećem delu) sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni“.

„U konkretnom slučaju, okrivljeni je oglašen krivim da je izvršio krivična dela utaja poreza u pomaganju, a navedeno je da se radnja izvršenja sastoji u tome da je svojim savetima pomogao Marku Miškoviću, vlasniku pravnog lica, da u nameri da potpuno izbegne plaćanje poreza u slučaju obavezne prijave prikrije činjenice koje su od uticaja na utvrdjivanje ovakvih obaveza i time izbegne plaćanje obaveza po dobitku ‘Mera Investment Fund B.V'“, naveo je sud.

Apelacioni sud smatra da prvostepeni sud nije dao jasne i nesumnjive razloge koji je to savete okrivljeni Miroslav Mišković dao Marku Miškoviću, a koji su mu pomogli da izvrši krivično delo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.