U trendu

Svedok saradnik o pokušaju rušenja vlasti u Crnoj Gori

Svedok saradnik crnogorskog tužilaštva Aleksandar Sindjelić ispričao je u Specijalnom tužilaštvu da je rukovodstvo opozicionog Demokratskog fronta, prilikom poseta i razgovora u Moskvi, insistiralo da se na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori mora povesti oružana akcija, jer se drugačije ne može srušiti „kriminalni“ režim Mila Djukanovića, piše današnja Pobjeda.

Ključni svedok crnogorskog specijalnog tužilaštva na jučerašnjem 12-časovnom saslušanju naveo da je bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić trebalo da preda kriptovani telefon političaru iz opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji govori ruski jezik, da bi komandovao akcijom nasilnog ulaska u zgradu Skupštine 16. oktobra prošle godine, piše podgorički list.

Prema Sindjelićevom svedočenju, planirano je da 500 ljudi, aktivista raznih srpskih, patriotskih udruženja, iz više pravaca, udje u Crnu Goru i učestvuje u akcijama kojima je trebalo da se masovnim nasilnim demonstracijama destabilizuje vlast i „detronizuje“ tadašnji premijer Milo Djukanović.

Sindjelić je pred tužiocem naveo da je dobio spisak osoba koje je trebalo da likvidira, te da je medju njima „prvi na spisku za odstrel“ bio crnogorski kontroverzni biznismen Brano Mićunović, piše Pobjeda.

Specijalno tužilaštvo osumnjičilo je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije za navodni pokušaj terorizma na dan prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Za organizatore su označeni pripadnici ruske, vojne, obavještajne službe Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, a medju osumnjičenia su i dvojica lidera opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji nisu prisustvovali jučerašnjem, maratonskom saslušanju u Specijalnom tužilaštvu.

Zvanična Moskva i lideri Fronta kategorički odbacuju bilo kakvu umešanost u pokušaj terorizma u Crnoj Gori.

Po navodima advokata osumnjičenih, čije izjave prenosi današnja štampa, Sindjelić je ispričao da ga je angažovao Šišmakov i zadužio da organizuje grupu od 500 ljudi i da u izbornom danu, 16. oktobra prošle godine, nasilno zauzmu skupštinu, proglase pobedu Fronta i uhapse tadašnjeg premijera Djukanovića.

Sindjelić je, kako tvrde advokati, kazao da ima podatke da je i Demokratski front imao svoja zaduženja tog dana, ali da on ne zna koja „jer je to sa njima dogovarao lično“ Šišmakov.

„Edi“, kako je Sindjelić oslovljavao tokom saslušanja Šišmakova, navodno, bio je ključna figura i glavni finansijer organizacije propalog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori.

Specijalno tužilaštvo ima rok do 15. aprila da podigne optužnice, jer tada ističe šestomesečni pritvor osumnjičenima.

Tužilaštvo je već postiglo sporazum sa devetoricom osumnjičenih Srba, dok je sud u Podgorici potvrdio te nagodbe i oni su kažnjeni sa po pet meseci zatvora zbog organizovanja kriminalne organizacije koja je navodno pripremala napad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.