U trendu

U Beogradu saslušana lica čije izručenje traže SAD zbog prevare i pranja novca

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu u postupku pružanja medjunarodne pravne pomoći po zahtevu Ministarstva pravde SAD danas je saslušao 11 osumnjičenih lica o okolnostima iz molbe za izručenje koju je sa propratnom dokumentacijom sudu dostavilo Ministarstvo pravde Srbije.

Ta lica potražuju pravosudni organi SAD radi vodjenja krivičnog postupka – za urotu za prevaru s prebacivanjem novca i za urotu za pranje novca.

Po saslušanju osumnjičenih, predmet će biti iznet krivičnom vanpretresnom veću radi utvrđivanja ispunjenosti pretpostavki za izručenje u skladu sa Članom 27. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

Okrivljenima je produžen pritvor radi sprovodjenja postupka za izdavanje lica čije se izručenje zahteva.

Pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, a ne duže od godinu dana od dana pritvaranja lica čije se izručenje zahteva i to počev od 24. jula ove godine, od kada se lica nalaze u pritvoru, odredjenom po zahtevu za privremeno pritvaranje pre podnošenja zamolnice za izručenje.

Sud će po isteku svaka dva meseca od pravnosnažnosti rešenja o odredjivanju pritvora po službenoj dužnosti ispitati da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.