U trendu

U Specijalnom sudu, prvog danas sudjenje Belivukovoj grupi, okrviljeni iznose odbranu

U Specijalnom suda u Beogradu danas, prvog dana suđenja grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za najteža krivična dela, optuženi su počeli iznošenje odbrane.
Belivuk je kazao da je optužnica „izmišljotina“ i da su im, kako je kazao, „nakačena“ brojna ubistva, preneli su beogradski mediji.

Rekao je i da je „Skaj dokaze“, odnosno telefonsku komunikaciju preko istoimene aplikacije, „montirao“ tužilac.

Prethodno su pročitane dve optužnice kojim se Belivuk i Miljković okrivljeni da su imali plan da pod paravanom navijačke grupe „Principi“ naprave kriminalnu grupu kako bi stekli novac i preuzeli primat u podzemlju.

Po optužnici, vođe su odlučile ko i kada će biti otet i ubijen, a koristili su „Skaj telefone“ na kojem je svaki okrivljeni imao šifrovano ime.

U optužnici pročianoj na sudjenju, terete se, kao i članovi grupe, da su namamljivali, otimali i ubijali ljude u kući u Ritopeku, gde su imali mašinu za mlevenje mesa.

Sud je odbio predlog odbrane da se pribave video-zapisi sa saslušanja svedoka-saradnika, kao i predlog Belivukovog advokata da se iz predmeta izdvoje zapisnici o saslušanju oštećenih i drugih svedoka.

Belivuk, Miljković i ostali, uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a Tužilaštva za organizovani kriminal ih tereti za sedam ubistava.

Trojica optuženih su na osnovu sporazuma s tim tužilaštvom dobila status svedok-okrivljeni, odnosno, u zamenu za blaže zatvorske kazne, obavezi su se da pred sudom ispričaju sve o kriminalnoj grupi.

Ranije je objavljeno da će Bojan Hrvatin svedočiti u zamenu za kaznu od 14 godina zatvora, Nikola Spasojević za 15, a Srđan Lalić za 18 godina zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.