U trendu

U Srbiji izmedju 3.500 i 4.000 registrovanih migranata

U Srbiji je izmedju 3.500 i 4.000 registrovanih migranata, od čega je više od 800 dece, od koje je više od 70 bez roditeljske pratnje, saopštio je danas Centar za zaštitu i pomoć tražocima azila.

Direktor Centra, Radoš Djurović rekao je na konferenciji za novinare da je 2.000 migranata u centrima, a ostali su na ulicama.

Po njegovim rečima, u prvih prvih šest meseci kroz Srbiju je prošlo oko 150.000 migranata, a azil je do 1. jula zatražilo 4.551 lice, medju kojima je 1.714 dece, od kojih je 98 bilo bez bez pratnje roditelja.

„U Subotici, u delu kod granice Madjarske, registrovano je 1.600 migranata koji su smešteni u centre, a za 1.000 još nema slobodnih mesta, tako da su primorani da žive na ulici“, rekao je Djurović.

On je rekao da je jedino rešenje da ti ljudi postanu deo sistema kako ne bi postali beskućnici i da je neophodno najveću pažnju posvetiti maloletnicima, koji su zbog takvog načina života najčešće izloženi krijumčarima i trgovcima ljudi.

„Od dece koja su se našla u ovoj strašnoj situaciji, koje na granicama tuku, puštaju na njih pse, bacaju suzavac, često možemo čuti da kažu kako je bolje da su mrtvi nego što im se sve to dešava“, rekla je psiholog Jana Stojanović.

Stojanović je istakla da su adolescenti i buntovni i lakoverni, i da su laka meta krijumčara koji će ih zloupotrebiti nudeći im stan i hranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.