U trendu

U Srbiji opao broj ubijenih vatrenim oružjem

Broj ubijenih iz vatrenog oružja pri izvršenju krivičnog dela u Srbiji u 2015. smanjen je za skoro četvrtinu u odnosu na prethodnu, čemu je, prema navodima MUP-a, doprineo niz mera koje je policija sprovela na teritoriji cele zemlje, pri čemu je zaplenjena znatna količina oružja i municije.

„Od posledica vatrenog oružja prilikom izvršenja krivičnih dela u 2015. godini stradalo je 13 osoba i taj broj je manji za skoro 25 odsto nego u 2014. kada ih je ubijeno 17. Takodje, prošle godine, u odnosu na prethodnu, nije stradala nijedna maloletna osoba“, rečeno je agenciji Beta u MUP-u povodom Medjunarodne nedelje borbe protiv upotrebe vatrenog oružja koja se danas završava.

Prema rečima nadležnih u MUP-u, smanjenju broja ubistava iz vatrenog oružja doprinela je i akcija legalizacije oružja tokom koje je veliki broj nelegalnog oružja predat policiji.

U evidencija koju MUP vodi o upotrebi vatrenog oružja prilikom izvršenja krivičnih dela i posledicama poput smrti, teških i lakih telesnih povreda, navodi se i da je 2015. godine jedan devetnaestogodišnjak ubijen iz nehata.

U 2014. godini evidentirano je 11 ubistava, od kojih je najmladja ubijena osoba imala 16 godina. Te godine ubijene su i četri osobe starije od 60 godina.

Od tih 11 ubistava šest je bilo okvalifikovano kao teško ubistvo, a medju stradalima bio je i tek punoletni mladić.

U krivičnim delima tokom 2015. godine, nije bilo ubijenih maloletnika. Od tih 13 ubistava, sedam je okvalifikovano kao teško.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.