U trendu

Uhapšene 62 osobe zbog sajber-kriminala

Troje građana Srbije, zajedno sa joÅ¡ 59 osoba, uhapÅ¡eno je u viÅ¡egodiÅ¡njoj međunarodnoj policijskoj akciji „Shrouded Horizon“, koja je usmerena na suzbijanje najteÅŸih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova pripadnici Sluşbe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ŝ. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Uşica.

Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unoÅ¡enja računarskih virusa u računarske sisteme i mreÅŸe.

Toj akciji prethodila je operativna akcija SluÅŸbe za borbu protiv organizovanog kriminala i TuÅŸilaÅ¡tva za borbu protiv organizovanog kriminala „Ameks“, u kojoj je 10. jula ove godine uhapÅ¡eno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

Sumnja se da je on koristeći forume i komunikaciju drugim tehničkim sredstvima na internetu pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih drÅŸavljana, kako bi ostali članovi grupe vrÅ¡ili izradu falsifikovanih platnih kartica i biometrijskih ličnih isprava.

Kako se navodi oni su na taj način pribavili imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu veću od osam miliona dinara tako Å¡to su na prodajnim mestima u Beogradu, kupovali skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom trÅŸiÅ¡tu za gotovinski novac.

Policijski sluşbenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje laşnih platnih kartica i ličnih isprava.

Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tuşilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku.

Osumnjičeni u međunarodnoj policijskoj akciji „Shrouded Horizon“ terete se da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti naÅ¡li zajednički interes u kriminalnim forumima na Internetu.

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon Å¡to je FBI obavestio predstavnike policijskih sluÅŸbi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.

FBI je zaplenio domen www.darkode.com, a u obaveÅ¡tenju da je domen konfiskovan objavio je ambleme policijskih sluÅŸbi koje su učestvovale u toj međunarodnoj akciji, među kojima je i amblem Ministarstva unutraÅ¡njih poslova Republike Srbije.

U akciji koju sprovodi američki Federalni istraşni biro (FBI), uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal, učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva osim srpske policije, u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.