U trendu

Uhapšene 62 osobe zbog sajber-kriminala

Troje građana Srbije, zajedno sa još 59 osoba, uhapšeno je u višegodišnjoj međunarodnoj policijskoj akciji „Shrouded Horizon“, koja je usmerena na suzbijanje najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica.

Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Toj akciji prethodila je operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala „Ameks“, u kojoj je 10. jula ove godine uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

Sumnja se da je on koristeći forume i komunikaciju drugim tehničkim sredstvima na internetu pribavljao i razmenjivao podatke o kompromitovanim platnim karticama stranih državljana, kako bi ostali članovi grupe vršili izradu falsifikovanih platnih kartica i biometrijskih ličnih isprava.

Kako se navodi oni su na taj način pribavili imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu veću od osam miliona dinara tako što su na prodajnim mestima u Beogradu, kupovali skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom tržištu za gotovinski novac.

Policijski službenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.

Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tužilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku.

Osumnjičeni u međunarodnoj policijskoj akciji „Shrouded Horizon“ terete se da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, alata za DDOS napade, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na Internetu.

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.

FBI je zaplenio domen www.darkode.com, a u obaveštenju da je domen konfiskovan objavio je ambleme policijskih službi koje su učestvovale u toj međunarodnoj akciji, među kojima je i amblem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

U akciji koju sprovodi američki Federalni istražni biro (FBI), uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal, učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva osim srpske policije, u akciji su učestvovale i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar