U trendu

Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije i finansijskog kriminala

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je policija u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, uhapsila 47 osoba i podnela krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

U saopštenju se navodi da je akcija „Pluton 2“ sporovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Osumnjičeni se terete da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Srbije, Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1,9 milijardi dinara, odnosno više od 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška kradja.

U saopštenju se navodi da su medju uhapšenima bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene roizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad-Mika Pavlović“ u Indjiji, lekar, gradjevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Kako se dodaje, izvršenjem krivičnih dela oštećeni su budžet Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, budžet grada Beograda, JP „Srbijašume“, Dom zdravlja „Dr Milorad-Mika Pavlović“, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP „Gas“, AMSS Gas-petrol, akcionari „Alfa plama“ iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.