U trendu

Umalo tragedija: Devojčica pokušala samoubistvo u toaletu škole

Dvanaestogodišnja učenica šestog razreda pokušala je u ponedeljak, oko 17 časova, da se obesi u toaletu Osnovne škole „Gornja varoš“ u Zemunu. U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da nije prvi put da je devojčica digla ruku na sebe, i kako ističu, to radi „da bi skrenula pažnju nastavnika i drugara“. Inače, dete je nekoliko puta hospitalizovano zbog psihičkih problema.

Prema rečima Ilije Mirovića, direktora škole, devojčica je u OŠ „Gornja varoš“ došla u oktobru, pošto je prebačena iz susedne osmoletke. Ali, kako navodi, devojčica je vrlo malo vremena provela na nastavi. Ocene koje je donela iz prethodne škole overene su od OŠ „Dragan Herceg“, koju pohađaju deca koja su na bolničkom lečenju.

– Ne znam da li je sastavila desetak dana na časovima – objašnjava Mirović. – Dođe na dan ili dva, a onda se desi nešto slično kao sada. Onda je smeste u bolnicu na nekoliko meseci. Devojčica na taj način pokušava da skrene pažnju na sebe. U ponedeljak je stavila kanap od vodokotlića oko vrata i onda počela da vrišti i doziva drugarice, koje su pozvale nastavnike. Dešavalo se da kaže da je isekla vene, a u stvari se samo izgrebala. A jednom prilikom je slagala da je popila otrov, pa je završila u bolnici.

Direktor ističe da, na sreću, nije postojala mogućnost da se devojčica obesi. Ipak, on dodaje da može da se dogodi da ponovo pokuša na nekom drugom mestu i da se to završi tragično.

– Dete potiče iz normalne porodice u kojoj ima još dvoje mlađe dece – navodi Mirović. – Roditelji su uvek dolazili kada se desi nešto, a i mimo toga odlično sarađuju sa nastavnicima i upravom škole. Kada se ovo dogodilo odmah smo obavestili Hitnu pomoć, naravno roditelje i policiju.

Kako se saznaje od nastavnice fizičkog vaspitanja, ova devojčica je, pre poslednjeg incidenta, izazvala skoro identičnu uzbunu u decembru. Nije htela da ide na čas, već je ostala u svlačionici i otišla do toaleta. Sa vodokotlića je skinula kanap i zavezala ga oko vrata, toliko jako da ga je nastavnica jedva odvezala.

– Ovaj slučaj jeste problematičan sam po sebi, ali predstavlja problem i za druge đake – kažu nastavnici. – Deca su istraumirana i u šoku, zbog neprijatnih događaja koji su se nanizali.

Kako Novosti nezvanično saznaju, devojčica je svoju drugaricu iz razreda ubedila da dolazi iz hraniteljske porodice i da je živela u Vranju. U to su poverovali i drugaričini roditelji. Ispostavilo se da je izmišljenu priču „ukrala“ iz bolničke sobe. Tamo je prostor delila sa vršnjakinjom iz Vranja koju odgajaju hranitelji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.