U trendu

UNS: Presuda za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića biće doneta 23. februara

 Izricanje presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zakazano je za 23. februar, pošto su danas pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu okrivljeni i njihovi advokati izneli završne reči, čime je zaključen glavni pretres u ovom sudskom procesu.

Dok tužilaštvo traži najstrožu kaznu od osam godina zatvora za Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, koji se tereti da je naložio paljenje kuće novinara, odbrana je u završnim rečima tražila oslobadjajuću presudu, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

„Odbrana je, prvi put od početka sudjenja, danas oštećenima uputila žaljenje zbog onoga što im se desilo“, navodi se u saopštenju UNS.

Advokati Dragoljuba Simonovića u završnoj reči osporavali su stav javnog tužioca sa prethodnog ročišta da je motiv bivšeg predsednika opštine Grocka bio to što je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu i navodili da Jovanović „po njihovoj definiciji“ nije novinar.

Mediji su unapred doneli presudu Simonoviću ne poštujući pretpostavku nevinosti, izjavili su, a sve je to zapravo poteklo iz vrha policije.

UNS navodi da Simonović tvrdi da mu se sudi kao da je „šef terorističke organizacije“, te da tužilac „pokušava da dokaže nedokazivo“ – da je njegov motiv bilo Jovanovićevo izveštavanje.

Kada je optužen za paljenje kuće, kazao je da je lično insistirao da se pronađu krivci.

„Išao sam kod načelnika policijske stanice Grocka. Pozvao sam sinovca da uhapsi počinioca da se skine ljaga sa mog imena, jer sam bio pod medijskom torturom, a on je to i uradio“, izjavio je Dragoljub Simonović.

Njegov advokat Ivica Vuković rekao je da tužilac u završnim rečima nije analizirao dokaze, već se bavio diskvalifikacijom Simonovića, a da su te reči pre svega osmišljene kako bi se „zadivila i impresionirala laička javnost“, a da nije dokazano da je Milan Jovanović novinar.

Drugookrivljeni Vladimir Mihailović je tokom ovog sudskog procesa promenio iskaz u korist Dragoljuba Simonovića.

On je, naime, dao iskaz u policiji u danu kada je uhapšen da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zapali automobil Jovanoviću, dok je na sudjenju rekao da je taj iskaz izmislio jer je bio pod pritiskom i ucenama visokih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Nikola Mihajlović, advokat Aleksandra Marinkovića koji se tereti da je neposredni izvršilac napada na kuću novinara, kazao je da su ovog okrivljenog, kojem se sudi u odsustvu, osudili čak i okrivljeni, ne poštujući pretpostavku nevinosti.

On je, medjutim, odbacio navode tužilaštva da je Marinković zbog toga što je u bekstvu uticao na ovaj sudski postupaki dodao da to ne može biti otežavajuća okolnost.

Postupak protiv Igora Novakovića sredinom januara je razdvojen nakon što se njegov advokat na ročištu nije pojavio, a nije poslao ni zamenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.