U trendu

Upozorenje: Mine ispred prijavnice vojnog magacina

Intervidovski poligon „Pasuljanske livade“ upozorio je večeras da se ispred objekta prijavnice magacina „Paraćinske utrine“, tri metra od ograde, nalaze tri mine za minobacač 60 milimetara i da je to mesto opasno po život.

„Mine su na međusobnom rastojanju od jednog do dva metra, a granica opasnog područja je obeležena crvenom bojom sa natpisom “opasno po život“. To znači da je najstrože zabranjeno svako prikupljanje i diranje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i njihovih delova“, stoji u saopštenju.

Navodi se da će o vremenu njihovog uništavanja javnost biti blagovremeno obaveštena a, kako se dodaje, saopštenje je izdato „u cilju informisanja lokalnog stanovništva i preduzimanja mera na sprečavanju nastajanja vanrednih događaja“.

Na „Paraćinskim utrinama“, oko pet kilometara od centra Paraćina, 19. oktobra 2006. godine došlo je do eksplozije i požara u magacinima Vojske Srbije.

U trenutku eskplozije u magacinima je bilo 4.000 tona municije a eksplodiralo je 1.350 tona. Ovo područje od 2009. godine od NUS čiste pripadnici Specijalizovane organizacije Rusko-srpskog odreda za humanitarno razminiranje „Emericon Deming“, i do sada su otkrili i uništili blizu 13.000 komada NUS.

Razaminiranje se obavlja po projektu i pod nadzorom Centra za razminiranje Srbije, a razminiranje samih magacina, u kojima se dogodila eksplozija je u nadležnosti vojske, jer se radi o vojnim objektima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.