Uslovne kazne optuženima za paljenje ambasade SAD

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade, 2008. godine u Beogradu, posle mitinga „Kosovo je Srbija“, dok je trojicu oslobodio optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine.

Za krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“ na po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine uslovno su osuđeni je Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović,dok je Milan Tomas dobio pet meseci zatvora sa istim rokom provere od dve godine.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično delo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

Oni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret budžeta.

Šteta na ambasadi SAD iznosi ukupno oko 900.000 dolara ali ambasada nije tražila odštetu.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

I prvo ukinutom presudom optuženima su bile izrečene kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Oni su osuđeni jer su ispred stare zgrade ambasade Sjedinjenih Americkih Država u ulici Kneza Miloša „opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima“.

Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije „Kosovo je Srbija“, oko 18:30 sati organizovano došli do američke ambasade i gadali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga „Kosovo je Srbija“, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.