U trendu

Veliki dim otežava gašenje požara u Studenici

Požar u borovoj šumi kod Studenice noćas se proširio, a zbog velikog dima za sada je nemoguće proceniti koju površinu tačno zahvata, izjavio je načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice u sektoru za vanredne situacije MUP-a Goran Nikolić.

„Zbog velike količine dima ne možemo tačno proceniti koliku je površinu požar zahvatio, ali prema slobodnoj proceni, reč je o 50 do 100 hektara borove šume i niskog rastinja“, rekao je Nikolić agenciji Beta.

On je rekao da su vatrogasne ekipe noćas bez prekida gasile požar koji je izbio juče oko 15.00 časova, ali da se vatra proširila i da su zbog jake koncentracije dima u vazduhu vatrogasci pod gas maskama.

Nikolić je ocenio da je situacija zbog požara u Studenici prilično složena, jer je vatra zahvatila nepristupačan deo terena na koji ljudi nisu mogli da priđu, ali da je zaselak Borovci zaštićen od vatre.

Prema njegovim rečima noćas su angažovane dve mašine za prosecanje prstena u zemljištu oko požara, a danas će vatrogascima u Studenici stići pojačanje, tako da će u gašenju učestvovati 115 pripadnika vatrogasno-spasilačke službe.

„Čekamo da požar stigne do proseka koji smo napravili mašinama i da se tu i zaustavi, a danas u Studenicu za 60 vatrogasaca koji se od juče bore sa vatrom, dolazi pojačanje“, kazao je Nikolić.

Manastir Studenica nije ugrožen zbog požara, jer je plamen zahvatio šumu preko reke Studenice na udaljenosti od nekoliko kilometara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.