U trendu

Venci na Spomenik obešenim rodoljubima na Terazijama

Polaganjem venaca na Spomenik obešenim rodoljubima na Terazijama, u Beogradu je danas obeležena 74. godišnjica od kada su nacističke nemačke vlasti obesile tela petorice građana koje su prethodno streljali zbog pružanja otpora okupaciji Jugoslavije.

Državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović rekao je da mnogi pogrešno veruju da je fašizam pobeđen 1945. godine, jer je i danas prisutan i protiv njega se mora boriti.

„Fašizam je zlo, veliko zlo, protiv koga se moramo boriti i ova ceremonija danas, ovo dužno odavanje pošte nevinim stradalima jeste borba protiv fašizima“, rekao je Popović.

Venac je položio i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović koji je naglasio da se ne smeju zaboraviti pali borci i da je neophodno osnivanje jedinstvenog memorijalnog centra.

„Potrebno je da ne zaboravimo one koji su dali život za slobodu našeg grada, zemlje, naroda. I buduća pokoljenja imaju obavezu da se oduže, da ih se sećamo tako što ćemo napraviti i organizovati jedan memorijalni centar na kome bi sve srpske žrtve bile pomenute“, kazao je Mladenović.

Pre 73. godine, nacisti su zbog otpora Gestapou streljali, pa na banderama na Terazijama obesili učenika Milorada Pokrajca, krojačkog radnika Jovana Jankovića, obućara Svetislava Milina, zemljoradnika iz okoline Sopota Velimira Jovanovića i borca Kosmajskog partizanskog odreda Ratka Jevića.

Grad Beograd im je na Terazijama 1981. godine podigao bronzani spomenik, rad akademskog vajara Nikole Jankovića. Na spomeniku visokom četiri metra su reljef i stihovi pesnika Vaska Pope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar