U trendu

VJT: Saslušani osumnjičeni da su oštetili EPS za skoro 7,5 miliona dolara

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu saslušano je šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom premenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete, saopštilo je VJT.

Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-Oo Kostolac Nebojši M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“.

Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela.

Kako navodi Tužilaštvo, sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termoelektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve s ciljem pribavljanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ i „Bauwesen“.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP EPS u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar