U trendu

Vulin: U Srbiji oko 7.000 migranata, ima mesta u centrima širom zemlje za sve njih

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se u Srbiji trenutno nalazi oko 7.000 migranata kao i da za sve njih ima mesta u centrima širom zemlje.

Gostujući na televiziji Pink, Vulin je kazao da i pored tvrdnji predstavnika EU, zapadnobalkanska ruta i dalje nije zatvorena.

„Zato smo i doveli vojsku i policiju na granicu, i to sam rekao Zapadu. Imamo oko 6.000 kreveta za migrante, sa hranom, medicinskom i pravnom zaštitom. Možemo napraviti jedan ili dva centra kao u Idomeniju, u Grčkoj, ali naša je strategija da migrante razmeštamo na više manjih lokacija“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, država bi imala snage da „rastera“ nekih 500 do 600 migranata koji trenutno borave u okolini Glavne železničke stanice u Beogradu ali se postavlja pitanje „kako bi to izgledalo u svetu“.

„Za razliku od Bugarske, u Srbiji migranti nisu umirali od smrzavanja“, rekao je Vulin dodajući da je medju migrantima bilo pojave vaški, šuge i drugih infekcija ali da su sve bile pod kontrolom srpskih lekarskih službi.

On je najavio da će naredne nedelje u Briselu razgovarati sa evropskim komesarima o migrantskoj zapadnobalkanskoj ruti.

„Mi veoma malo novca izdvajamo iz budžeta za migrante. Tražimo i uglavnom dobijamo medjunarodnu pomoć bez koje ne bi uspeli, ali smo rekli u Briselu da Srbija nije izazvala migrantsku krizu i da je neće ni plaćati“, naveo je Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.