Za malverzacije u Agrobanci deset okrivljenih osudjeno na ukupno 23 godine zatvora

Viši sud u Beogradu je danas proglasio krivim 10 okrivljenih za malverazcije u Agrobanci koja je otišla u stečaj i osudio ih na ukupno 23 godine zatvora.

Proglašeni su krivim službenici Agrobanke Savoljub Korićanac, Bojan Zarić, Dragomir Jovanović, Duško Sekulić, Bojan Simonović, Predrag Vučković, Branislav Pešić, Pedja Mališanović i Spasoje Tuševljak.

Oni su osudjeni zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja, a Zvezdan Damjanović zbog izvršenja produženog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganje.

Okrivljeni su osudjeni na kazne zatvora od jedne do tri godine i osam meseca s tim da se u izrečene kazne uračuna i vreme provedeno u pritvoru.
Osudjeni su zbog štete veće od 84 miliona evra nanete Agrobanci u plasmanima s pravnim licima i privrednim društvima povezanim sa Habitfarmom iz Ivanjice i Hedkomercom iz Beograda.

Pribavljena protivpravna imovinska koristi za Habitfarm i sa njim povezana preduzeća iznosi oko osam milijardi dinara, a za preduzeća povezana sa Hedkomercom oko četiri miliona evra, navodi se u saopštenju Višeg suda.

Istraga o malverzacijama u Agrobanci počela je pre više od osam godina, kada je uhapšen Dušan Antonić, prvi čovek te banke, sa još sedmoricom saradnika.

Optužnica je podignuta u februaru 2013. godine, a sudjenje je počelo pet meseci kasnije.

Prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, osudjeni su od početka 2006. pa do kraja 2011. protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze više preduzeća, čime je banka oštećena za više desetina miliona evra.

Protiv Antonića, koji je u tom slučaju bio prvooptuženi, vodi se odvojeni postupak zbog zdravstvenih problema.

Iz Višeg javnog tužilaštva za N1 je potvrdjeno da mu je ročište zakazano za 4. mart.
Dvojica optuženih – Radoslav Sekulić i Jožef Kasa, umrli su tokom sudskog procesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.