U trendu

Zorana Mihajlović: Vi koji ste upravljali Petnicom, snosite odgovornost za zlostavljanje devojčica

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama koje se od 2003. do 2014. godine dešavalo u Istraživačkoj stanici „Petnica“, ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave i da je neophodno da se zna ime tog saradnika.

Opravdavati saznanja, kako je rekla, da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je „on ‘težak suicidalan čovek, sklon grubom ophodjenju’ , sramno je i neprihvatljivo za tadašenjeg direktora Vigora Majića“.

Majić je, pošto su žrtve javno progovorile, za medije izjavio da tada nije prepoznao problem seksualnog nasilja nad devojčicama, osim grubih reči zbog čega je upozorio saradnika.

„Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga, kako kažete: ‘Ja nisam hteo da ga nosim na savesti’, mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog ‘autoriteta’ „, rekla je Mihajlović.

Ona je upitala „šta one i njihovi roditelji imaju od njegovog (Majićevog) izvinjenja danas“.

„Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.

„Nažalost, tadašnja uprava ‘Petnice’ umesto da rešava problem, zataškavala ga je poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava. Verujem da će nadležno ministarstvo reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornos“, navela je ona.

Istakla je da očekuje da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20.

„Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze“, izjavila je Mihajlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar