U trendu

CLS panel: Srbija dobrodošla u EU, uloga lokalnih vlasti važna

Na današnjem panelu Centra za lokalnu samoupravu (CLS) pod nazivom „Da li je Srbija na dobrom putu?“, svi učesnici su se saglasili da Srbija ima „vokaciju i pravo da bude punopravni član EU“, ali da mora da se intenzivira borba protiv korupcije, unapredi rad lokalnih vlasti i poveća učešće gradjana u donošenju i sprovodjenju odluka na lokalu.

Direktor CLS Nikola Jovanović izjavio je da u Srbiji treba raditi na decentralizaciji i regionalnoj politici i da je „neprilično“ da u aktuelnom sazivu republičke skupštine čak 105 poslanika bude iz Beograda.

Ana Madjar, izvestilac za proširenje Evropskog komiteta regija, predstavila je izveštaj tog tela o Srbiji i naglasila da Evropska unija treba od nje da traži samo ono što je važilo za druge države.

Predsednik Instituta za evropske regione i nekadašnji guverner pokrajne Salcburg, Franc Šausberger je rekao da iskustvo Austrije i Evrope pokazuje da decentralizacija unosi stabilnost u državu.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izrazio je podršku OEBS-a reformama u Srbiji i izgradnji i jačanju kapaciteta lokalnih vlasti, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.