U trendu

Dačić i Drijan dogovorili zajedničko obeležavanje 100 godina završetka Prvog svetskog rata

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar evropskih i inostranih poslova Francuske Žan-Iv Le Drijan dogovorili su danas da Srbija i Francuska zajednički obeleže jubilej 100 godina završetka Prvog svetskog rata i, iduće godine, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Drijan je potvrdio interes Francuske da intenzivira politički dijalog i bilateralne odnose sa Srbijom.

On je preneo želju predsednika Francuske Emanuela Makrona da dodje u posetu Srbiji do kraja godine, kao i da tom prilikom bude otkriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade obe države.

Istakao je da Francuska Srbiju vidi kao lidera u regionu, a posebno su pohvaljeni napori koje Srbija ulaže u unapredjenje saradnje i očuvanje stabilnosti u regionu.

Ministar Dačić je kazao da je politički dijalog Srbije i Francuske veoma intenzivan i sadržajan, kao i da je ta poseta upravo potvrda obostrane želje da odnosi naših zemalja budu još dinamičniji i sadržajniji.

Dačić je zahvalio na podršci Francuske procesu evrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet spoljne politike države.

Zahvalio je i na podršci Francuske za kandidaturu Srbije za pridruženo članstvo u Medjunarodnoj organizaciji frankofonije.

Ministar Dačić uručio je francuskom kolegi reprint izdanje knjige Jovana Cvijića iz 1918. godine „Balkansko poluostrvo i južnoevropski narodi“, kao i zlatnik posvećen našem vojskovodji Živojinu Mišiću.

Ministar Le Drijan uručio je ministru Dačiću dokument iz 1915. godine, reč je o instrukciji ministra spoljnih poslova ambasadama Francuske u Londonu, Petrogradu i Rimu u vezi podrške saveznika srpskoj vojsci i srpskom narodu.

Posle razgovora, ministri spoljnih poslova Srbije i Francuske položili su vence na Francuskom vojnom groblju.

Po polaganju venaca, Dačić je u Knjigu počasnih gostiju upisao: „Zauvek ćemo pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji su daleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali živote za oslobođenje naše zemlje. Srbija nikad neće zaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvor inspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku, kao što je ona volela nas. Neka je večna slava junacima!“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.