U trendu

Danas sednica SB UN o Kosovu, učestvuje Nikolić

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas, na sednici kojoj prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, razmotriti redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Nikolić će se u Njujorku sastati sa Volodimirom Jelčenkom, stalnim predstavnikom Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama, predsedavajućim Savetu bezbednosti.

U izveštaju UNMIK-a, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine, ocenjeno je da posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Taj izveštaj UNMIK-a prvi je koji podnosi Antonio Gutereš, koji je u januaru stupio na položaj generalnog sekretara UN.

Kako se navodi u tekstu, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su „zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima“.

Generalni sekretar svetske organizacije ukazao je da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je „ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU“.

U izveštaju se izražava i zabrinutost zbog, kako se navodi, rastućih tenzija i eskaliranja međusobnog optuživanja koji su karakterisali odnose između Prištine i Beograda tokom poslednja tri meseca, posebno, jer se to događalo u trenutku jačanja etničkih napetosti i zaoštrene političke retorike u širem regionu.

„Pozivam lidere obeju strana da budu oprezniji i uzdržaniji u iznošenju javnih stavova, da izbegavaju zapaljivi jezik i svoje stavove iznose isključivo mirnim putem i kroz odgovoran dijalog“, poručuje generalni sekretar.

On poziva obe strane i da se pridržavaju sporazuma koje su već postigle u procesu dijaloga pod posredovanjem EU, „u dobroj veri i bez neprikladnih odlaganja“.

„Podsećam lidere da napredak nije neizmenjiv i da, ako proces ne krene napred, ili ako ne budu obezbedili opipljiva poboljšanja koja narod u potpunosti očekuje, postoji rizik od nazadovanja, što može biti opasno“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj pokriva period tokom kojeg su na funkciji generalnog sekretara UN bili Ban Ki-mun, do 31. decembra 2016, i Gutereš, od 1. januara 2017.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar