U trendu

DJB zahteva sednicu skupštinskog Odbora zbog dešavanja u Makedoniji

Pokret Dosta je bilo zatražio je danas hitno sazivanje sednice Odbora za kontrolu službi bezbednosti zbog odluke o povlačenju srpskih diplomata iz Skoplja.

U saopštenju DJB se navodi da bi na sednici trebalo da se povede rasprava o „bezbednosnim rizicima kojim je izložena Srbija usled postupaka Makedonije koji su naveli Vladu Srbije da povuče sve zaposlene u Ambasadi Srbije u Skoplju u Beograd“.

„Kako je povlačenje celokupnog diplomatskog osoblja veoma neuobičajen diplomatski čin, koji se preduzima u izuzetnim situacijama i kada za to postoje ozbiljni razlozi, a kako je Skupština, kao vrhovno zakonodavno telo u Srbiji koje vrši nadzor nad izvršnom vlašću, ostala uskraćena za bilo kakvo obrazloženje ovakvog postupanja izvršne vlasti, neophodno je da se što pre pred nadležnim skupštinskim odborom razmotre ozbiljni bezbedonosni rizici kojima je Srbija izložena“, ocenjeno je iz DJB.

Taj pokret predlaže da se na sednicu Odbora pozovu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić i da se od njih zahteva da podnesu izveštaj u kome će biti detaljno objašnjeni nastala situacija, bezbednosni rizici i postupanje vlasti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike