U trendu

Djilas ambasadoru Norveške: Ne žmurite pred kršenjem evropskih vrednosti u Srbiji

Nosilac liste „Beograd odlučuje – ljudi pobedjuju“ na proteklim beogradskim izborima Dragan Djilas uputio je otvoreno pismo norveškom ambasadoru u Srbiji Arnesu Sanesu Bjornstadu u kojem je naveo da su ti izbori održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine i upisivanja lažnih Beogradjana u biračke spiskove.

U pismu pod naslovom „Zašto hvalospevi (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću kad SNS krši evropske standarde“,  Djilas je pozvao ambasadora Norveške kao zemlje privržene evropskim vrednostima da ne žmuri pred kršenjem evropskih vrednosti u Srbiji.

Djilas je pismom reagovao na intervju norveškog ambasadora listu Danas proteklog vikenda. On je naveo da mu nije mi bilo baš najjasnije „zašto ambasador zemlje koja nije članica EU ima potrebu da objašnjava šta od uslova Srbija treba da ispuni da bi postala deo EU“, ali da mu se ne obraća zbog toga već zbog činjenica koje je ambasador izneo o beogradskim izborima.

Djilas je ambasadoru napisao da je u pravu kada govori o nejedinstvu u proevropskoj opoziciji, kao jednom od razloga za Vučićevu ubedeljiivu pobedu, ali je dodao da „postoji i jedan mnogo značajniji razlog pobede SNS“.

„Beogradski izbori su održani u atmosferi straha, potpune medijske blokade opozicije, kupovine glasova na razne načine i upisivanja lažnih Beogradjana u biračke spiskove“, naveo je Djilas u otvorenom pismu objavljenom u listu Danas.

Djilas je u pismu pojasnio navode o ucenama zaposlenih u državnoj i gradskoj administraciji, kao i u javnim i komunalnim preduzećima, nezakonitom vodjenju evidencije na biračkim mestima, kupovini glasova, upisivanjima u birački spisak, kontroli medija izrazivši uverenje da ambasador Norveške kao „zemlje privržene evropskim vrednostima, sasvim sigurno ne bi žmurio nad nad kršenjem evropskih  vrednosti“ u Srbiji da je za njih znao.

„Verujem da sada kada imate sve informacije i nećete. Zato ću sa nestrpljenjem narednih dana kupovati Danas, iščekujući vaš novi intervju, ili bar izjavu na ovu temu. Mislim da Beograđani koji su vam pružili gostoprimstvo to zaslužuju“, dodao je Djilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.