U trendu

Donacijom do dovoljnog broja organa za transplataciju

BEOGRAD – Donacija organa je za sada jedini način obezbeđivanja dovoljnog broja organa za transplataciju, rečeno je sinoć na stručnom skupu „Novi zakon o presađivanju ljudskih organa“, koji je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu.

Profesorka tog fakulteta Violeta Beširević je rekla da je, od kada su medicinska nauka i medicinska tehnologija učinile transplataciju organa stvarnom i mogućom, osnovno pitanje koje se postavlja kako obezbediti dovoljan broj organa potrebnih za transplataciju i na taj način produžiti što više života.

Ona je navela da regenerativna medicina, koja bi omogućila stvaranje veštačkih organa i na taj način rešila problem nedostatka organa, trenutno nije dovoljno razvijena.

„Zbog toga nam ostaje da jedni drugima pomažemo i zbog toga je donacija organa za sada jedini način obezbeđivanja dovoljnog broja organa za transplataciju“, naglasila je Beširević.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu Nebojša Šarkić je rekao da su sloboda i zdravlje vrednosti koje, kada ih imamo, ne cenimo dovoljno.

Naveo je da je bio prilično razočaran kada je na tom fakultetu prvi put trebalo da se potpišu donorske kartice jer je, dodao je, broj studenata koji se opredelio za to bio „zastrašujuće mali“.

„Smatrao sam da je to možda rezultat nedovoljne informisanosti ili propusta u organizaciji fakulteta, ali tek kasnije sam shvatio da je to ipak, nažalost, rezultat jednog ozbiljnog problema – tradicionalnog, religijskog, pa možda i običajnog, konceptualnog pristupa prema ovoj temi koju moramo mnogo ozbiljnije shvatiti“, rekao je Šarkić.

Profesor medicinskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Jelena Simić je rekla da je novi Zakon o presađivanju ljudskih organa, čak i pre nego što je usvojen, izazvao dosta kontroverzi u javnosti i istakla značaj doniranja organa.

„Osnovni cilj ovog skupa je afirmacija doniranja organa i želja da razjasnimo građanima da nema potrebe da se boje da, u slučaju da potpišu donorske kartice ili izjave da žele da budu donori, lekari neće odreagovati na pravi način“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.