U trendu

Hoti: Neće biti promene granica, nova vlada Kosova preuzima odgovornost za dijalog sa Srbijom

Kandidat za premijera Kosova Avdulah Hoti je danas u Skupštini Kosova istakao da će se „na osnovu Ustava Kosova preuzeti odgovornosti za unapredjenje procesa dijaloga sa Srbijom“.

U tom procesu, rekao je Hoti, saradjivaće se s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama, i „neće se dozvoliti bilo kakva promena granica ili razmena teritorija“.

„Mi ćemo preuzeti odgovornost za unapredjenje procesa dijaloga sa EU i SAD, ne dozvoljavajući promene granica i razmenu teritorija“, rekao je Hoti u govoru.

On je najavio da će raditi na saradnji s kosovskom opozicijom, posebno u vezi s dijalogom sa Srbijom.

Govoreći o prioritetima njegove vlade Hoti je na prva mesta istakao suzbijanje pandemije i ekonomski oporavak Kosova, a ostali zadaci su „jačanje države, povećanje zaposlenosti, jačanje konkurentskih veština“.

Hoti je predstavio sastav nove Vlade u kojoj s četiri zamenika premijera. Besnik Tahiti je prvi zamenik premijera iz redova Alijanse za budućnost Kosova (ABK), a ostala tri su Driton Seljamanaj iz DSK, Aljbuljena Balja iz Socijaldemokratske inicijative Kosova (SDI) i Goran Rakić iz Srpske liste koji je i ministar lokalne samouprave.

Ministri u novoj vladi iz DSK su Hikmete Bajrami – ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši – ministarka kulture, omladine i sporta i Agim Veljiu – ministar unutrašnjih poslova i javne uprave.

Anton Ćuni je ministar odbrane, Arban Abraši ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, i Besian Mustafa ministar poljoprivrede.

ABK, pored prvog zamenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, gde bi trebalo da ministarka bude Meljiza Haradinaj Stubla, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, dok je Ram Ljika ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa će, pored jednog zamenika premijera, imati i dva ministarstva: rada i socijalnog staranja gde je za ministra predložen Skender Rečica, dok je Veselj Krasnići kandidat za ministra industrije i trgovine.

Pored Rakića koji je i ministar lokalne samouprave, za ministra iz Srpske liste je predložen i Daljibor Jevtić.

Za ministra iz redova drugih manjinskih zajednica je predložen Enis Kerdžan za resor regionalnog razvoja.

Sednica se nastavlja izjašnjavanjem šefova poslaničkih grupa o programu i kadrovskim rešenjima za novu vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.