U trendu

Karikaturisti: Srbija je Eldorado za karikaturistu

Karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić Koraks ocenili su danas, na tribini „Srbija zemlja karikatura“ u organizaciji Nove stranke, da je Srbija „Eldorado za karikaturiste“.

Koraksić je rekao je da su mu govorili da posle odlaska s vlasti nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića više neće imati materijala za rad, ali se on, medjutim, samo nagomilava.

„Ja ipak nisam promenio optiku, a materijal se samo nagomilava, jer količina gluposti kojom nas danas zasipaju, prevazišla je sve prethodne godine“, rekao je Koraks, a prenosi u saopštenju Nova stranka.

Kako se navodi, Petričić je okrivio svoju generaciju „jer je podbacila u borbi protiv gluposti“ i da je posledica toga „grupa ponavljača“ na vlasti.

„Doživeli smo da na vlasti imamo grupu ponavljača, lenjivaca, onih koji očigledno nikada nisu imali svest da treba ozbiljnim radom nešto da zasluže. Doživeli smo da na čelu države sede ljudi koji su daleko ispod onoga što ovo društvo ima. Ta ‘elita’ ovu državu ne vodi nigde, vodi u sunovrat. I zbog toga sam i zbunjen, i šokiran, i ogorčen. I zbog toga kroz svoj posao pokušavam na neki način da spasim svoju dušu“, rekao je Petričić.

Govoreći o budućnosti mladih karikaturista, Petričić i Koraks su ocenili da u Srbiji ima talentovanih mladih ljudi, ali da nema sredstava da se oni odneguju. 

„Zbog toga, kao i zato što sem par nedeljnika i jednog dnevnog lista, nema prostora da se objavljuju sadržaji sa kritičkim odnosom, mladi karikaturisti beže u inostranstvo“, rekao je Koraks.

Petričić je naveo da je sudbina političke karikature direktno u vezi sa sudbinom nacije i države.

„U meri u kojoj propadaju nacija i država, propadaće i politička karikatura. Zbog toga verujem da opstanak, kako nacije i države, tako i karikature, leži na ljudima koji se ne predaju. Ali, teško je danas videti mladog čoveka koji je spreman da se žrtvuje“, rekao je Petričić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.