Kosovo: Policija otvorila istragu o grafitima protiv političkih i verskih lidera

Kosovska policija otvorila je istragu protiv nepoznatih autora grafita kojima se preti smrću predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i kosovskom muftiji Naimu Trnavi, izjavio je danas portparol regionalne policije u Prištini Agron Boroci.

On je za prištinske medije kazao da je policija ispitala nekoliko mogućih svedoka ali i da istovremeno traži i druge očevice koji bi mogli doprineti identifikaciji osoba koje su u Prištini ispisale grafite protiv političkih i verskih lidera Kosova.

„U saradnji sa tužilaštvom, policija radi na rasvetljavanju svih okolnosti koje su značajne za istragu. Radi se o nekoliko grafita kojima se preti službenim licima“, kazao je Boroci dodajući da su pretnje smrću upućene i poslaniku Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju i gradonačelniku Prištine Špendu Ahmetiju.

Islamska zajednica Kosova osudila je pretnje, navodeći da su takvi grafiti „neprihvatljivi za normalna društva“.

„Pojedinci koji pozivaju na nasilje i seju mržnju ne mogu da utiču na institucije zemlje i rukovodstvo Islamske zajednice. Ubedjeni smo da autori i mentori takvog kukavičkog čina ne izražavaju stav gradjana Prištine, ni zemlje“, navodi se u saopštenju Islamske zajednice.

Pretpostavlja se da su grafite ispisale osobe koje su nezadovoljne što će centralna džamija u prištinskom naselju Dardanija biti izgradjena u osmanskom arhitektonskom stilu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike