najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lideri četiri najveće stranke postigli dogovor o izlasku iz krize

Lideri četiri najveće makedonske stranke, dve vladajuće i dve opozicone, uz posredovanje evropskog komesara Johanesa Hana, postigli su rano jutros dogovor o rešenju političke krize u zemlji, kojim je precizirano da će prevremeni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila 2016, dok će se opozicija od septembra vratiti u parlament.

Posle razgovora koji su trajali juče čitav dan, Han je rekao da su premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, lider najveće opšozicione stranke SDSM Zoran Zaev, kao i lideri dve albanske partije, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači, potpisali dogovor kojim je postignuta saglasnost oko prevremenih parlamentarnih izbora, prenose mkedonski mediji.

Gruevski je objasnio da će se u skladu s postignutim dogovorom, kao sistemsko rešenje, 100 dana pred svake parlamentarne izbore vlada povlačiti, a biće formirana nova, zadužena za spovođenje izbora.To, kako je naveo, znači da će za period od 15. januara doi 24. aprila kada su planirani izbori, VMRO-DPMNE kandidovati privremenog premijera.

Opozicija će u konsulatcijama sa VMRO-DPMNE i DUI predlagati kandidate za pet tehničkih ministara, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, za period od 20. oktobra do izbora.

Lider opozicije Zoran Zaev najavio je da se opozicija početkom septembra vraća u Sobranje i da će aktivno učestvovati u sprovođenju svih segmenata postignutog dogovora.

Zaev je izrazio zadovoljstvo postignutim sporazumom i rekao da je njime potvrđeno sve što su SDSM i njegovi partneri isticali u projektu „Istina za Makedoniju“.

Dogovorom je predviđeno i da 15. septembra bude izabran specijalni tužilac koji će biti zadužen da sprovede istragu u vezi sa sadržajem, dokazima i argumentima iz prisluškivanih telefonskih razgovora.

„Novi javni tužilac s potpuno autonomnim ovlašćenjima dobiće materijale koji na transparentan način treba da budu procesuirani, paralelno preko skupštinskih komisija, a njihov sadržaj će takođe biti dostupan javnosti. Najvažnije od svega jeste to što će  činjenice i dokazi imati pravne posledice“, rekao je Zaev.

Zaev je ocenio da postizanjem dogovora „evropske perspektive Makedonije ostaju otvorene, a privreda se oslobađa stega nametnutih političkom krizom i nastaviće da raste, što znači nova radna mesta i nove investicije“. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike