U trendu

Ministar zdravlja Srbije: Novim zakonom do kvalitetnih i sigurnih medicinskih sredstava

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas u Skupštini Srbije da se Predlogom zakona o medicinskim sredstvima rešava problem nekvalitetnih i nesigurnih medicinskih sredstava, stvaraju uslovi za izvoz medicinskih sredstva domaće proizvodnje u EU.

Lončar je, obrazlažući predlog tog zakona, rekao da se njime onemogućava ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstva, kako na tržištu tako i u zdravstvenim ustanovama kao i da se smanjuje mogućnost ulaska falsifikovanih medicinskih sredstava.

On je podsetio da su medicinska sredstva obuhvaćena Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima što je dovodilo do problema u prethodnom periodu, što privrednicima, što zdravstvenim radnicima.

Kako je naveo, izmenama odredbi kojima se uredjuju klinička ispitivanja medicinskih sredstava, stvaraju uslovi za podsticanje i sprovodjenje većeg broja kliničkih ispitivanja u zdravstvenim ustanovama.

Na taj način se, po njegovim rečima podstiče ne samo razvoj medicinske nauke, već se omogućava zdravstvenim radnicima i naučnicima da im budu dostupna najnovija naučna dostignuća u medicini, a pacijentima obezbedjuje savremene inovativne terapije bez troškova po zdravstveni sistem Srbije.

On je istakao da se primenom zakona stvaraju uslovi za domaće proizvodjače medicinskih sredstva da plasiraju prozivode u zemlje EU i u druge zemlje sveta kao i uslovi za razvoj privrede u celini.

Lončar je naveo da je proizvodjačima ostavljen period za uskladjivanje poslovanja kako bi ispunili uslove za dalji razvoj poslovanja na evropskom tržištu.

On je izrazio nadu da će novi zakon o medicinskim sredstvima uticati na razvoj privrede, podsticanje novih investicija i zapošljavanje visokostručnog kadra, ali takodje i kvalitetnije proizvode za pacijente, zdravstvene radnike i gradjane.

Govoreći o izmenama i dopuna Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva Lončar je kazao da se izmene donose da bi se otklonila nedoumica oko toga ko rukuje i odgovara za podatke iz informacionog zdravstvenmog sistema dodajući da je precizirano da je to Zavod za javno zdravlje.

Ministar je za Finansijski ugovor Klinički centar/C izmedju Srbije i Evropske investicione banke rekao da je predvidjen zajam od 50 miliona evra za završetak rekonstrukcije četiri klinička centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu koji obuhvata modernizaciju, unapredjenje, proširenje i dogradnju.

Poslanici su raspravu o tom zakonima u načelu počeli jutros i rasprava se uglavnom vodi o tačkama koje su na dnevnom redu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.